Защо тенис топките са мъхести

Защо тенис топките са мъхести?

Защо

Знаете ли защо тенис топките са мъхести?

Причината, поради която тенис топките са мъхести, се основава както на практически и технически фактори, така и на историята. Мъхестата повърхност на тенис топките  позволява по-добър контрол, а топките имат приблизително постоянна скорост на различни повърхности. Без вълнени влакна би било много по-трудно да контролирате посоката и да придадете на топката въртеливо движение с ракета. Топката щеше да скача диво по корта и да се играе с нея би било много по-трудно.

Тенис топкаИсторията на тениса датира от 13 век, така че формата на тенис топки е претърпяла големи промени през това време. Тенис топките били пълни с вълна, зърна, дървени стърготини, пясък, глина или тебешир. По-късно те са изработват от кожа, а вътрешността е изпълнен с вълна. В Шотландия дори правели тенис топки от стомаха на овце или кози и след това ги увиваха във вълна. През 18-ти век са направени топки от ивици от кожа, които се увивали около малък камък във формата на топка и накрая се вмъквали във вълнена обвивка.

През втората половина на 19 век тенисът се премести на тревата и започвет да се използват гумени топки, внесени от Германия. Тенис топките били пълни с въздух, в цвят, зелено или червено и не били покрити с нищо. Малко по-късно обаче англичаните започват да експериментират с топките, започнали да покриват текстил. Това бавно доближава тогавшните тенис топки до сегашната форма на мъхестите топки, които все още приличат на исторически вълнени топки.

Цветът на топките

Интересно е, че типичният жълт цвят на топките е модерна тенденция. Топките промениха цвета си с телевизионните излъчвания, защото жълтият цвят е много по-виден и по-открояващ се на екраните. Това е решение на международната федерация по тенис взето през 1972 когато почват да навлизат цветните телевизори. Цветът на тенис топките е жълт и е известен с наименованието си о optic yellow. Това е един от най-видимият цвят за човешкото око и за това топките са с такъв цвят.