Акумулаторен ъглошлайф

Какво е това акумулаторен ъглошлайф

Какво е

Какво е акумулаторен ъглошлайф

Най-важната характеристика на един акумулаторен ъглошлайф, който се захранва от батерия е възможността за напълно автономна работа. Може да се работи дори там, където изобщо няма електричество- в гората, на покрива или на строителната площадка. Захранва се от акумулаторна батерия с напрежение 12V или 18V. При 12 волтовите акумулаторни батерии е препоръчително капацитетът да бъде над 2,5Ah. Акумулаторите за акумулаторен ъглошлайф с работно напрежение 18V трябва да са с капацитет над 4Ah.Акумулаторен ъглошлайф Бош

Акумулаторни ъглошлайфи се продават в комплект със зарядно устройство и акумулатор. Друг вариант, който ще срещнете в търговската верига е версия соло акумулаторен ъглошлайф без зарядно и акумулатори. Вторият вариант е подходящ за майстори, които вече са оборудвани със зарядно устройство и акумулатори от същата марка.

Опростената функция улеснява използването на уреда и в дома. Въпреки факта, че в апартамента има електрически контакти, на трудно достъпно място е много по- удобен от електрическия ъглошлайф с кабел.

Плюсове и минуси на модерния акумулаторен ъглошлайф

Предимства на акумулаторните ъглошлайфи

Бош GWS 12Основно предимство на акумулаторните ъглошлайфи е липсата на кабел. Акумулаторният ъглошлайф на батерии е малък и лек, в сравнение с тези, който се захранват от ток, и работи сравнително безшумно.

Сменяемите батерии за ъглошлайфи често могат да бъдат използвани и за други видове безжични инструменти от същата марка. Това позволява последователна работа с ъглошлайф, саблен трион, винтоверт.

Ниската мощност се счита за плюс. Използваните електродвигатели работят с много високи скорости. Това позволява работа с дискове с малък диаметър, което е не по-малко ефективно. По-високата скорост на въртене също допринася за качествената работа.

Недостатъци на акумулаторните ъглошлайфи

Акумулаторният ъглошлайф също има недостатъци. При рязане на дебел, здрав материал, акумулаторният инструмент може да не се справи със задачата. Батериите се изтощават доста бързо. При материали, който не се поддават лесно на обработка, батерията ще издържи само половин час. След това ще трябва да се зареди, което може да отнеме няколко часа. Трябва да имате резервни батерии под ръка.

При почти идентични характеристики акумулаторният ъглошлайф струва значително повече от ъглошлайф със захранващ кабел.

Ремонтът на акумулаторните ъглошлайфи също е по-скъп и по-труден. За ъглошлайфи, захранвани с ток, много резервни части на различните модели са съвместими и взаимнозаменяеми. Резервните части за акумулаторните ъглошлайфи не винаги могат да бъдат намерени в търговската мрежа.