Как да получим прясна вода от морската вода

Как

Как да извлечем прясна питейна вода от морската вода. Начини за пречистване.

Източниците на вода на планетата постепенно намаляват, но водните ресурси са достатъчни. В наши дни прясната вода е много ценна, тъй като нейният недостиг се усеща в области на САЩ, Израел и Кувейт. В тези страни естествените дъждове са голяма рядкост. А в близко бъдеще хората ще разглеждат океаните като източник на вода.

Процесът на обезсоляване на морска вода започва да интересува света поради опасения от изчезването на прясната вода. Затова трябва да се търсят алтернативи.

Обезсоляването е основният начин да се избегне засушаването и смъртта на всичко живо в особено сухите райони.

Идеята за превръщане на морската вода в сладка съществува отдавна. Водата е в основата на целия живот на планетата.

Понастоящем съществуват няколко варианта за обезсоляване:

  • промишлени.
  • в домашни условия.
  • екстремни ситуации.

Всички тези начини са предназначени за хората, за да знаят как да извличат важната вода за организма.

Промишлени начини за обезсоляване на вода

Населението на Земята се увеличава всяка година. Това се отразява на количеството прясна вода на планетата. Източникът на вода са световните океани. Промишленото обезсоляване се подпомага от специални пречиствателни станции и различни методи:

Многостепенната дестилация е един от популярните методи за обезсоляване чрез кипене и образуване на пари при високи температури.

Мембранна дестилация – прясна вода се произвежда чрез загряване на водата от едната страна на мембрана, която пропуска само пара.

Химически реактиви – това се прави с помощта на химически реактиви. Този метод рядко се използва в промишлеността поради високата си цена, а процесът на обезсоляване и филтриране по този начин отнема много време.

Обратната осмоза е евтин начин за получаване на вода с ниско съдържание на сол. Това става чрез прилагане на високо налягане върху морската вода през множество филтриращи устройства. С инвестиция от 1 долар могат да се произведат до 15 тона H2O. Степента на обезсоляване при този метод зависи от изходните данни от анализите на морска H2O, нивото на солите в състава, температурата и налягането.

Йонно обезсоляване. Този метод на пречистване е сравнително нов и позволява водата да се насити с йони (съединения с органични киселини и основи) при дестилация на водната маса през филтри. Получената вода може да съдържа до 3 g/l соли. Има изисквания за използване на третиране с йонообменници, които не променят състава на водата и са безопасни за хората.

електродиализа – инсталацията е оборудвана с мембрани, които имат катиони и аниони, като по този начин водата се натрупва между преградите по време на процеса на обезсоляване. Методът позволява електродиализа и при повишени температури. Този метод е изключително рентабилен и се използва все по-често, понякога дори в комбинация с процеса на йонно обезсоляване.

Метод на газовия хидрат – този метод се извършва при налягане и ниска температура, след което се замразява солена вода, използва се газ за образуване на кристали, след което те се измиват и разтопяват, като на изхода се получава чиста вода.

ОБЕЗСОЛЯВАНЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

У дома винаги има светлина, огън, посуда и фризер. Всичко това ще ни помогне да обезсоляваме вода у дома. Първият метод е тенджера или можем да използваме съд, който да поставим на котлона и да покрием с капак.

Принципът на този метод е:

  • водата започва да се изпарява от топлината.
  • кондензатът се отвежда през тръба.
  • капчиците пара се събират в отделен съд и се получава чиста вода. След това сложете капака и оставете да изстине.

Втори метод. Той е приложим в бедствена ситуация, когато нямаме нищо под ръка, освен бутилка с непитейна вода.

Първи начин на пречистване на вода:

В бутилката се налива вода. Нивото на водата не трябва да стига до гърлото. Тя трябва да бъде поставена хоризонтално. В това положение друга празна бутилка трябва да бъде залепена за гърлото.

Конструкцията на бутилката трябва да се поставя на топло място или на слънце.

Под празната бутилка трябва да се постави предмет, така че тя да стане малко по-висока. След известно време в горната част на празната бутилка ще се появят капки конденз, които ще започнат да капят надолу.

Трябва да разделите съдовете и да пиете вода от бутилката, която първоначално е била празна.

Втори начин за пречистване:

Необходим ви е съд с високи стени.

В центъра се поставя малък съд (чаша или саксия).

Налейте водата, като се уверите, че нивото на водата не е по-високо от самия съд.

Покрийте съда с фолио или торбичка.

Върху стъклото се поставя тежест.

След това поставете съда на топло място или на слънце.

Под фолиото ще започне да се образува конденз, който ще се стича в чашата.

Отстранете фолиото и чашата ще съдържа вода за пиене.

Трети начин за пречистване на вода:

Това е замразяване във фризерното отделение на хладилника.

Изсипете необработената вода в широк съд.

Поставете го в отделението на фризера.

Непрекъснато следете процеса на замразяване.

Щом видите тънък слой лед, съберете го внимателно в чаша – това е чистата H2O.

Всеки път не бързайте да отстранявате горния слой. По същия начин леденият слой почти не съдържа соли.

Обезсоляване на вода при екстремни условия

Екстремните условия могат да възникнат внезапно и човек не трябва да се паникьосва, а да може да задържа, извлича водата, да я филтрира и да я направи безопасна за консумация. Не е нужно да чакате, докато свърши водата например, а трябва да отидете и да намерите нови източници.

Как да запазите водата в организма

Пийте вода по малко, задържайте я в устата си възможно най-дълго.

Почивайте и не се натоварвайте.

Бъдете под сянката на дърветата, направете си подслон.

Не лягайте върху топли камъни или на земята.

Яжте колкото се може по-малко.

Не пийте алкохолни напитки.

Дишайте спокойно през носа си.

Ако дълго време сте изпитвали недостиг на вода и сте открили извор, не пийте много наведнъж, а на малки глътки, тъй като дехидратираният организъм е много слаб и може да се разболеете.

Къде да намерите вода в природата

Ако наблизо няма езера или реки, трябва да се копае до подпочвените води.

По склоновете на планините е по-добре да търсите зелена трева и да копаете точно под нея. В горите можете да откриете малки поточета. Когато започнете да копаете, през почвата ще се вижда вода, което е знак, че наблизо има воден басейн. Малка дупка ще бъде отличен източник на вода.

След това трябва да филтрирате и дезинфекцирате течността. Има няколко начина за филтриране:

Преминаване на водата през чакъл, пясък. Прекарване на водата през кърпа с трева и малки камъчета. Най-добрият начин за дезинфекция на водата е да запалите огън, да я кипнете и да я оставите да изстине. Съществуват няколко основни начина за обезсоляване на водата при екстремни условия.

Събиране на роса

Ямата, покрита с глина, трябва да се покрие с кърпа отгоре, за да се създаде кондензация на чиста вода. Рано сутрин можете да вземете кърпа и да я преместите върху мократа трева, след което да я изстискате в съд.

Рано сутрин можете да вземете кърпа и да избършете мократа трева, след което да я изстискате в съд. – Когато вали, завържете кърпа около дървото и оставете водата да се стича по ствола и да попива в нея.

Соларен дестилатор за вода

Изкопайте дупка на мястото, където слънцето огрява земята, поставете вътре съд и го покрийте с торба или големи листа. Така бистрата вода ще се сгъсти и ще изтече в кофата.

Използване на зърнени култури. Оризът е най-подходящ, но елдата или перленият ечемик могат да бъдат полезни.

Трябва да сварите ориз в тенджера с подсолена вода, той ще абсорбира солта, разбира се, не напълно, но ще ви помогне да утолите жаждата си. Този метод не се използва често, ако има спешна нужда. В този случай обезсоляването не се извършва напълно.

Водата на живота е основен източник за цялото човечество и планетата. В днешно време има много начини за обезсоляване на сурова H2O. Учените не стоят на едно място и всяка година усъвършенстват знанията си в тазиобласт.