Кюри

Мария Кюри

Кой е

Мария Кюри

1867 — 1934

Мария Кюри (моминското й име е Мария Склодовска) е полско-френска физичка родена във Варшава през 1867г .Тя е далеч по-известна от много бележити, влиятелни и съществени учени, физици и химици, но като че ли голямата й слава се дължи не толкова на научните й постижения, колкото на факта, че самите те са дело на жена. Нейното поприще показва по най-ясния възможен начин, че жената е способна на висококвалифицирана научноизследователска работа. Кюри се прослави широко, и то до степен много хора да останат с впечатлението, че именно тя е човекът, открил радиоактивността. Истината е, че това е откритие е направено от Антоан-Анри Бекерел. Няма никакви съмнения в приоритета на Бекерел, още повече че Мария Кюри и мъжът й Пиер, не по-малко талантлив учен, започват своите изследвания едва след като са прочели негов доклад на тази тема.

Най-известното действително нейно постижение се състои в това, че тя открива и успява да извлече химичния елемент радий. Преди това е открила друг радиоактивен елемент, който нарича полоний, по името на родината си Полша. Това са възхитителниКюри постижения, които обаче нямат първостепенно значение за научната теория.

В 1903 г. Мария Кюри, Пиер Кюри и Антоан-Анри Бекерел получават заедно Нобеловата награда за физика

В 1903 г. Мария Кюри, Пиер Кюри и Антоан-Анри Бекерел получават заедно Нобеловата награда за физика. В 1911 г. физичката е удостоена с още една Нобелова награда, този път за химия. Така тя става първият човек, получил две Нобелови награди.
Интересно е, че Мария Кюри има две малки деца по времето, когато прави най-важните си научни изследвания. По-голямата й дъщеря — Ирен, също става изтъкнат учен. Тя се омъжва за друг талантлив учен — Жан-Фредерик Жолио, и двамата заедно откриват изкуствената радиоактивност. За нея те получават Нобеловата награда в 1935 г. Ева, втората дъщеря на Мария Кюри, е бележита музикантка и композиторка. Това се казва семейство!
Инструменти Fiskars