7 съвета как да подготвим ешопа за Коледа

Как

7 съвета за подготовка на социалните мрежи на вашия електронен магазин за Коледа

Коледа е най-предизвикателният и най-успешният период от годината за по-голямата част от електронните търговци на дребно. Искате да се възползвате максимално от него? След това не забравяйте да включите социалните си мрежи. Ще ви кажем как да го направите.

Имате ли електронен магазин? Тогава знаете, че Коледа е чудесна възможност за вас. Но трябва да вземете предвид, че много други компании ще искат да се възползват от това, така че няма да е лесно. Но ако успеете да го приложите, това наистина ще ви се отплати.

Също така трябва да вземете предвид, че ще имате заповеди над главата си и ще трябва да се справяте с много неочаквани неща. Ето защо трябва да подготвите всичко възможно предварително, а не да се занимавате с това в движение. Социалните медии са един от тези елементи.

А ако искате да интегрирате максимално Facebook, Instagram и други мрежи с вашия електронен магазин, разгледайте добавката за социални мрежи. Тя ще ви позволи лесно да вмъкнете пиксел за точно измерване на броя на поръчките, да регистрирате клиенти чрез профила във FB и да улесните комуникацията чрез Messenger.

  1. Изгответе си план за продажбите преди Коледа

Планът за управление на Коледа е просто необходим. Дори да се смятате за майстор на импровизацията. Седнете спокойно и съберете цялата си кампания. Преди всичко препоръчваме да прегледате резултатите от предишни кампании. Вижте какво се е получило, какво не и избягвайте да правите същите грешки. Помислете не само за това каква ще бъде кампанията ви тази година, но и за конкретни действия. Ако работите с графичен дизайнер и други специалисти, не забравяйте да ги включите в плана си. Те са заети и в навечерието на Коледа и ако им изпратите имейл на 26 ноември, че спешно се нуждаете от коледни визуализации (и че вчера е било твърде късно), може да се окажете в безизходица. Дори и по чудо да изпълнят задачата ви, резултатът няма да е толкова добър, колкото би бил, ако им бяхте писали в средата на септември. Същевременно съставете график на публикациите – какво, кога и къде ще се публикува.

  1. Облечете мрежите си за Коледа

Една от основните ви задачи е да създадете настроение на хората за Коледа. А с летния профил ще ви е трудно да го направите. Така че не се притеснявайте и облечете всички свои корици и профилни снимки в коледни цветове. Също така коледният дух трябва да се излъчва и от другите визуални материали, които ще поставите в мрежите.

  1. Коледно съдържание

Коледа е време, в което клиентите са залети от изгодни оферти от всички страни. Как да ги привлечете към своя? С добро съдържание, което ще бъде полезно за вашите клиенти. Подгответе предварително статии в блога със съвети за подаръци за мъже, жени и баби. Кои други теми да изберете? Събрахме съвети за това с какво съдържание да захраните блога си преди Коледа.

  1. Коледни анкети и томболи

Анкетите и състезанията са един от инструментите, които могат да увеличат обхвата ви. Хората обичат да участват в тях. Другите конкуренти обаче също знаят това, така че очаквайте анкетите и конкурсите да бъдат прекратени преди Коледа. Затова не се страхувайте да бъдете оригинални. Как? Да речем, че имате магазин за алкохол. Ако направите анкета от рода на – с какъв алкохол обичате да се развличате в навечерието на Коледа – ще сте на 20-о място в класацията и няма да впечатлите никого… Но какво да попитам – какъв фридер би сгрял най-добре Настенка. Или кой алкохол изпълнява легендарната сцена с маршал Малиновски в „Les Misérables“?

  1. Време за всичко

Поздравления! Вие сте умни и вече сте завършили публикации, визуализации, статии, конкурси, анкети… Затова не ги крийте в чекмеджето, а ги подгответе за публикуване и ги публикувайте веднага. Чудесен инструмент за това е вашият блог.

  1. Изчерпване на бюджета на връх Коледа

Другите електронни търговци на дребно също усещат възможност, така че битката за клиенти се разгаря и процентът на кликванията се увеличава. Разчитайте на факта, че за да успеете и клиентите ви да разберат за офертите ви, ще трябва да изхарчите бюджета си. Събрахме за вас няколко съвета за коледни PPC. И докато сме на темата за видимостта, не бива да забравяте за SEO оптимизацията. Затова имаме и коледни съвети за SEO.

  1. Комуникация при кризи

Колкото и добре да сте подготвили всичко, все нещо ще се обърка. Не става въпрос само за вас. Какво ще стане, ако пощата не успее да се справи с Дядо Коледа? След това клиентите ще ви засипят с въпроси за това какво не е наред с техния пакет. А с напредването на дните въпросите им ще стават все по-належащи. Подгответе предварително сценарии за кризисна комуникация и отделете достатъчно време за тях.

Какво да кажем накрая?

Не забравяйте кои са вашите клиенти. Предлагайте им това, което ги интересува, и общувайте с тях на техния език. И не забравяйте, че всяка социална мрежа има своите особености. В Instagram – красиви снимки, добре подбрани хаштагове… И определено не забравяйте Instastories. Те имат голям обхват и би било жалко да ги пренебрегнем. Между другото, имате ли вече добавката Instagram widget+? Тя ще направи публикациите в Instagram на вашия електронен магазин по-видими.