Инструкции за правилно паркиране

Инструкции за правилно паркиране

Как

Инструкции за правилно паркиране: успоредно, по диагонал и перпендикулярно паркиране. Как да паркираме лесно, „от раз“?

Често сме свидетели как някои шофьор изпитва огромни затруднения да паркира успоредно в малката натоварена уличка. Шофьорите които го изчакват са винаги нервни, някои дори прибягват до клаксона. Ние няма да разглеждаме толерантността на нашенския шофьор а по скоро начините за правилно паркиране. Дори и на дългогодишни шофьори се случва да имат затруднения при паркиране, особено ако ситуацията и отправните точки са по-различни от стандартните. Надяваме се нашата статия ще помогне на някои от тях да изградят допълнителни умения.
Успоредно паркиране

Успоредно паркиране

Изберете къде ще паркирате. Разстоянието за успоредно паркиране трябва да е дълго поне колкото автомобила ви плюс 80 см. Спрете и след това паркирайте само от дясната страна на пътя по посока на движението (освен ако не е еднопосочна улица).

Изтеглете автомобила си до нивото на автомобила, паркиран пред избраното от вас място. Не забравяйте да сигнализирате за посоката си на движение, за да не застрашавате другите водачи. Спрете така, че между вашия автомобил и паркирания автомобил да има около 1 м, като багажникът на двата автомобила трябва да е на една и съща линия.

Завъртете волана в крайно положение по посока на мястото, където ще паркирате автомобила – пълен десен. С помощта на предавката за заден ход можете да започнете бавно да се движите назад. Продължете, докато автомобилът не се позиционира под ъгъл 45° спрямо линията на пътя. Когато това е така, спрете и преминете към следващата стъпка.

Когато левият ъгъл на багажника застане на външната линия на паркираните коли, завъртете волана в противоположната посока – пълен ляв. След това продължете движението на заден ход и автомобилът ще се придвижи плавно на мястото за паркиране. Предвижвате се назад докато автомобилът застане успоредно. Не забравяйте да наблюдавате предния край на автомобила, за да сте в безопасност.

Накрая преместете автомобила напред или назад, за да регулирате позицията му така, че да е на безопасно разстояние от автомобилите, паркирани пред и зад вас.

Напречно, перпендикулярно паркиранеИнструкции за правилно паркиране: успоредно, по диагонал и перпендикулярно паркиране

Напречното паркиране на 90 грдуса спрямо пътя е много по-лесно за много шофьори, които могат да избират дали да шофират напред или назад на мястото. След като намерите свободно паркомясто направете по-голям завой към мястото и не забравяйте да подадете мигач надясно.

Напред

Спрете, когато автомобилът ви се изравни със задната част на автомобила, до който искате да паркирате. След това завъртете волана докрай надясно и бавно навлезте на мястото за паркиране. Наблюдавайте и двете страни на автомобила. Ако е необходимо, спрете автомобила диагонално на мястото за паркиране, изправете волана, върнете се малко назад и отново насочете волана към мястото за паркиране. Ако е необходимо, движението назад и напред ще изравни автомобила, така че да не сте твърде близо до някой от съседните автомобили и да можете да излезете без проблеми.

Назад

Ако няма достатъчно място за паркиране отпред, паркирайте на заден ход, като дадете заден ход. Спрете така, че задната част на автомобила да е на едно ниво с автомобила, до който ще паркирате. След това завъртете волана надясно и се върнете обратно на мястото за паркиране в дъга. Проверете двете страни на автомобила в огледалата. След като автомобилът се изравни с другите автомобили, завъртете волана в изходно положение и просто се върнете на мястото за паркиране.

Как да паркираме правилно: основни правила

Избор на място за паркиране: водачът може да спре и да паркира само от своята страна на пътя, т.е. отдясно по посока на движението, като единственото изключение са еднопосочните улици. В противен случай не можете да спрете и да паркирате отляво по посока на движението.

Ако паркирате успоредно (надлъжно), трябва да оставите поне 6 метра свободно място на пътя, т.е. по 3 метра за всяка посока на движение. В противен случай ще създадете опасност за движението и може да получите глоба.

Никога не спирайте рязко и винаги уведомявайте другите водачи предварително, че възнамерявате да паркирате, като използвате мигачите си.

На паркингите важат същите правила за движение, както и на пътя, и е особено важно да се спазва дясната лента, което шофьорите понякога забравят, когато преминават през паркинг.

Как автомобилите могат да ви помогнат да паркиратеПомощници при паркиране

Асистент за паркиране

Тази асистираща система автоматично завърта волана, за да се насочи към мястото за паркиране. Всичко, което водачът трябва да направи, е да ускори или да спре.

Системата автоматично оценява мястото за успоредно паркиране. Ако сензорът прецени, че мястото е подходящо (дължина на автомобила + 80 см), той ще ви помогне да извършите маневрата за паркиране.

Задна камера

Когато превключите на заден ход, камерата за паркиране се активира и на екрана на системата Инфотейнмънт се предава изображение на мястото за паркиране, придружено от водещи линии. Те показват къде ще се движи автомобилът ви в зависимост от завъртането на волана.

Датчици за паркиране

Системата ви предупреждава за приближаващо препятствие със звуков сигнал с визуален съпровод на екрана. Тя оценява наличието на опасно място по ъгъла на завъртане на волана.