Как да спестим при пазаруване

Как да избегнем излишни харчове при пазаруване

Как

Много начини да спестите при пазаруване

Днес ще разгледаме пет съвета за намаляване на разходите и разноските ви. Сигурни сме, че днес има много хора с ограничен бюджет, които по една или друга причина нямат достатъчно пари в банката. Възможно е да откриете поне едно нещо, което ще ви помогне да намалите малко разходите на семейния бюджет. Разходите на семейния бюджет в най-голяма степен са свързани с ежеседминото пазаруване, плащане на сметки за енргии, консумативи и и услуги. Ние ще разгледаме как може да спестите от регулярните разходи за пазаруване.

Но ситуацията може да се погледне и от другата страна – може да сте добре по отношение на финансите, но това със сигурност не е причина да харчите безразсъдно. Добрите практики за максимално спестяване на пари и стремежът към максимална ефективност трябва да бъдат философията на всички съвременни разумни хора. Защо е така? Защото никога не знаеш кога ще бъдеш уволнен, (нарича се лично бедствие). По-добре е да се подготвиш предварително и за такова нещо, както и за всякакви други заплахи и непредвидени ситуации.

  1. Координирайте задачите си възможно най-ефективно

Използването на автомобил днес не е евтино и струва повече, отколкото си мислите. Основно това са разходите за придобиване, поддръжка, закупуване на гориво, …

Периодично се нуждаете и от нов акумулатор, резервни гуми, смяна на маслото, основни ремонти и технически контроли, като нито едно от тези неща не е безплатно.

Така че, като се събере всичко това, се получава буквално астрономическа цена на километър.

Тъй като пътуването с автомобил става все по-скъпо, не пътувайте без да сте проверили най-ефективното трасе до вашата цел. Планирайте маршрутите си, за да направите пътуването си възможно най-ефективно. Със сигурност имате GPS на мобилния си телефон или отделен такъв, а ако нямате, онлайн картите могат да свършат същата работа.Пестим пари от пазаруване

Вероятно всички имаме задачи, които трябва да изпълни, и места, които трябва да посети. А с времето може да се спестят много пари чрез максимално координиране на задачите ви. Това означава да планирате добре и задълбочено предварително и да сте възможно най-ефективни в пътуванията си.

Например, ако трябва да вземете нещо от града, а той е на 12 километра от вас, няма ли да е по-добре да го съчетаете с редовното седмично голямо пазаруването, което планувате след два или три дни?

  1. Не ходете твърде често в мола

Това се отнася за голямото седмично пазаруване. Изкушаващо е да си вземете нещо тук, когато вече обикаляте… Но не се хващайте на въдицата и на изкушенията на търговците. Между другото, в съвременните супер мега молове никъде няма стенни часовници. Познайте защо?

Не само жените, но дори мъжете често се изкушават от офертите на търговците: „Тази въдица от въглеродни влакна може пък да ми потрябва някога!“ си казват много от тях и се сдобиват с поредната вещи, без която нищо няма да се промени. Но ако можете, разредете покупките си до възможно най-големи времеви интервали. И бъдете разумни и практични в желанието си за нови вещи.

  1. Яжте вашите хранителни запасите си и гответе сами

Този съвет предполага, че сте малко по-подготвени и имате хранителни запаси и зимнина, които съхранявате у дома не само за „черни дни“.

Едно от нещата, които трябва да направите, е да използвате тези храни, закупени на цени, вместо да купувате готови или консервирани храни, пица, тестени изделия и други подобни.

А това има три предимства: спестявате пари за храна, научавате се да готвите и трето, трябва да обновявате запасите си и да консумирате най-старите.

По този начин имате по-евтини съставки и голямо разнообразие от продукти, от които да избирате, и можете да ограничите покупките си до най-необходимото: например зеленчуци и плодове, които не растат във вашия район.

Пълна пазарска количка
Пълна пазарска количка

Продължавайте да търсите отстъпки за по-големи опаковки. Има някои неща, които са доста евтини на едро. Това са ориз, царевица, брашно, така че, ако сте креативни, това е добър начин да спестите.

В крайна сметка продайте микровълновата си печка на битпазара и се научете да готвите! Това е необходимо умение не само за хора, които желаят да спестявтат, но и за хора, които желаят да се хранят качествено!

  1. Винаги се хранете у дома

Макар че в днешно време това не е неизбежно заради социалните условности, свързани със срещите и други подобни, едно голямо хранене от FastFood ви струва колкото брашното за един месец.

Храната, сготвена от вас не ви струва астрономическа сума и освен това знаете какво има в нея.Изяжте и останалата храна от вчера или ако сте сготвили по-голямо количество просто я замразете за друг път.

Поръчката на пица за вкъщи обаче определено не е нещо, което се препоръчва!

  1. Отложете с един ден голямото пазаруване

Попитайте се у дома в семейния съвет: „Имаме ли нужда от това тук?“ и преценете плюсовете и минусите на продукта. А на следващия ден, преди да купите, попитайте се отново, за да видите дали наистина няма по-добра и по-евтина алтернатива.

  1. Други кратки съвети за пестене при пазаруване

– Не купувайте храна, когато сте гладни.

– Не се опитвайте да спестите пари, като винаги купувате най-евтиното за сметка на лошо качеството. Евтиното е често два пъти платено.

– Никога не пазарувайте дрехи с приятели.

– Никога не купувайте неща, произведени в Китай (в днешно време почти всичко е оттам, така че това ще ограничи покупките ви почти напълно).

– Безсмислено е да имате пет кредитни карти, когато ви трябва само еднах.  с най-добри условия за вас.

– Не купувайте неща, от които нямате нужда (нуждата и желанието са две различни неща).

– Наблюдавайте често автомобила си, дори само лошото налягане в гумите ще увеличи разхода на гориво.

– Не купувайте неща, които вече са се развалили или са малък срок на годност.

– Ако сте склонни да се разхождате из магазина и да купувате импулсивно, направете си списък. Влезте, следвайте списъка с необходимите неща и щом ги купите, веднага си тръгнете.

– Научете се да ремонтирате сами колкото се може повече неща – все пак разполагате с интернет и всички упътвания са ви под пръста. Необходим ви е основен набор от инструменти и това е всичко.

– Откажете се от членството си във фитнес залата и изградете своя собствена.

– Картофите, ябълките и други продукти е най-добре да се купуват през сезона, когато са най-евтини. Така че купете достатъчно количество от тях за дълъг период, ако имате къде да ги съхранявате.

Инструменти Fiskars