Защо котките се страхуват от краставици?

Защо

Котки и краставици: Защо се страхуват котките от зеленчука?

Спокойно може да се каже, че котките и краставиците имат в най-добрия случай слаба връзка. Безброй видеоклипове показват как котките скачат при вида им, но защо котките се страхуват от краставици? Ето един по-подробен поглед към котките и краставиците. Защо краставиците побъркват котките и дали е безопасно да плашите котешкия си приятел с тях.

Защо котките се страхуват от краставици?

Подобно на котешката приумица да седи на пода в „кутия“, направена от тиксо, котка, която скача при вида на краставица, може да изглежда като необичайно поведение. Но тази реакция се основава на инстинкт. Ако се надявате да изпробвате тази шега с краставици, имайте предвид, че тя разчита на спокойното поставяне на краставицата точно извън полезрението на котката. Щом котката се обърне, за да види какво прави нейният човек, тя може да се уплаши от неочакваното присъствие на обекта, който преди това не е бил там.

Както обяснява Американската асоциация на практикуващите котки, котките имат толкова силно обоняние (и слух), че стресът може да се дължи на силни или странни миризми или звуци. Освен ако котката не прекарва доста време около продукти, тя ще бъде нащрек, когато се сблъска със странната миризма на краставица. Котката може да се изплаши и при вида на краставица по някоя от следните причини.

Предупреждение за натрапник

Безпокойството, предизвикано от присъствието на краставица, се засилва от факта, че тази шега обикновено се прави, докато котката се храни. Както много собственици на котки знаят, мястото за хранене на тяхното космато бебе е свещена земя. Котките са твърдо убедени, че са много териториални по отношение на храната си, и доколкото знаят, тази краставица може да е готова да открадне малко храна. Котката вижда в тази краставица заплаха, а когато се сблъска със „застрашаваща ситуация“, обясняват специалисти, котките реагират със страх и безпокойство. Тази инстинктивна реакция е видима, когато котката е изненадана от краставица: скачане или, обратно, замръзване на място; изправяне на козината и т.н.

Страх от змии

Въпреки че домашните котки все още са повече хищници, отколкото плячки, има няколко ловци, които ловуват котки, включително койоти, хищни птици и змии. Някои експерти изказват теорията, че котките свързват формата на краставицата с тази на змията; не всички обаче са съгласни с тази теория. Не само че понякога котките ловуват змии, но в зависимост от характера си някои котки се плашат по-лесно: Възможно е страхливите да са тези, които най-вероятно ще реагират на появата на странен предмет зад тях, който не е бил там минута по-рано. предупреждава, че при последователно дразнене котката ще асоциира страха с човека, който си прави шега, а не само с краставицата.

Безопасно ли е да плаша котката си с краставица?

Забавно е да гледате как котките изпълняват щуротии, като например котешки зулуми, из къщата или във видеоклипове, но плашенето на котето ви с цел забавление не е забавно за него. То причинява на котките ненужен стрес и безпокойство, чиито признаци включват треперене и агресия. Медицинските проблеми, свързани със стреса, включват повръщане, диария и косопад. Котките, които се чувстват стресирани или застрашени, ще търсят път за бягство, което може да доведе до физическо нараняване, докато скачат, подтичват или бягат.

Могат ли котките да ядат краставици?

Вместо да си играете на трикове с котката си, защо не ѝ предложите краставици като освежаваща закуска? Вашата котка няма да свързва нарязаната на парчета или кубчета краставица с тръбния предмет, който я плаши до смърт.

Подобно на други зеленчуци, които са безопасни за котките, краставиците са безопасна закуска за вашето коте. Предложете им малко парче краставица без семки. Но никога листа или обелки на растението, които са токсични. И вижте какво ще се случи. Преди да предложите на котката си други човешки храни, винаги правете проучвания. Има много храни, които са токсични за котките.

Може да изглежда безобидно, но използването на краставица, за да се изплаши котето, не е здравословно за неговото физическо или емоционално състояние. Вместо това ангажирайте косматия си приятел с безопасни, забавни дейности, които укрепват взаимната ви връзка.