Защо морето е солено?

Защо морето е солено?

Защо

Защо морето е солено?

Със сигурност някога сте си задавали този въпрос: Защо морето е солено? Днес ние не само ще обясним защо морето е солено и дали езерото може да бъде солено. Има няколко източника на сол в морската вода. Изненадващо, по-голямата част от солта идва от континента. А по-малки количества директно от самото море, например сол може да се отдели по време на изригването на подводен вулкан.Защо морето е солено? Събиране на сол

Солена ли е сладката вода?

Както беше посочено в предишния параграф, по-голямата част от солта е попаднала в морето от сушата. Това е така, защото солта се намира в много малки количества в почвата, скалите и живите организми. След това дъждът отмива тези много малки частици сол и тя навлиза в морето през потоци и реки. Реките не са солени, но в тях има малко количество сол.

Както вероятно знаете от водния кръговрат в природата, водата се изпарява от морето и се превръща в облаци. Обаче солта, която е била в морската вода, остава в морето, само обезсолената вода ще се изпари. Като се замислите, следва, че морето трябва да стане по-солено. Солта обаче се утаява на дъното, така че няма такъв ефект върху увеличаването на солеността на морската вода.

Интересното е, че в райони, където има повече топлина (например около екватора), водата е по-солена, отколкото в океаните около земните полюси. Това се дължи на факта, че повече топлина кара водата да се изпарява по-бързо и по този начин да остане повече сол след изпаряването. На Северния и Южния полюс има ефект върху по-ниската соленост на водата и топенето на ледниците, които разреждат водата.Защо морето е солено? Мъртво море

Може ли езерото да бъде солено?

Да и езерото може да бъде солено! И дори има няколко такива езера по света. Най-известното е може би така нареченото Мъртво море, което всъщност не е никакво море. Водата е толкова солена в него, че с малки изключения, като много устойчиви бактерии, в нея не живеят живи организми. Освен това солеността на водата непрекъснато се увеличава. Езерото няма отток и водата изчезва от него само чрез изпаряване. Концентрацията на сол там вече е достигнала такова ниво, че водата е много плътна и можете да седнете в нея, без да потъвате. Такава солена вода не позволява на нито един жив организъм да живее в нея, но има лечебен ефект при различни кожни проблеми.

Затова, когато отидете на морето, опитайте се да оближете малко мократа си ръка, за да се убедите сами, че водата в морето е наистина солена.

Защо морето е солено и колко сол има в морската вода?

Всеки килограм морска вода съдържа средно 35 грама сол. Повечето от тях (около 85%) са натриев хлорид, добре позната трапезна сол. Солите в моретата идват от няколко източника. Първият е изветрянето на скали на сушата. Когато скалите се изветрят, солите и други вещества се измиват от тях, които след това се пренасят от реките в моретата. По същия начин, соли се отделят от скалите на морското дъно. Друг източник е изригването на подводни вулкани. Вулканите пускат лава във водата, морската вода реагира с нея и разтваря някои вещества от нея.Колко сол има в морето?

Какви соли има в морето?

Защо морето е солено? Купчини солВодата прониква и през пукнатини, които се намират дълбоко в дъното на океаните в районите на така наречените средноокеански хребети. Тук скалите са горещи и лавата често тече към дъното. При пукнатини водата се нагрява, благодарение на което много по-добре разтваря солите от околните скали и тези соли след това попадат в моретата. Натриевият хлорид е най-често срещаната сол в морската вода, тъй като е много разтворим. Други вещества се разтварят по-трудно, така че в моретата няма толкова много.

Специални случаи са калцият и силиций. Реките донасят големи количества от тези два елемента в океаните, но те все още са оскъдни в морската вода. Калцият се „улавя“ от различни водни животни (като корали, охлюви и др) и се вгражда в техните черупки или скелети. Силицийът от своя страна се използва от микроскопични диатомови водорасли за изграждане на клетъчни стени.

Надавяме се че упякме да отговорим на въпроса ви защо морето е солено?