Защо сапунът мие?

Защо

Защо сапунът мие? Химия, физика или алхимия е сапунът?

Едва ли някога човечеството щеше да се похвали с чистота, ако най-разпространеният сапун не помагаше да се отървем от нечистотии и мръсотия. Защо сапунът мие или по-скоро как действат вълшебните малки мехурчета? Каква е тайната на сапуна? Какво е това сапун?

Защо сапунът се разпенва?

Тайната на сапуна и другите повърхностноактивни детергенти се състои в това, че те намаляват повърхностното напрежение на водата, като по този начин увеличават нейната почистваща сила. Всяка сапунена пяна се състои от безброй сапунени мехурчета, покрити с вода. Мръсотията, прахът и частиците сажди полепват по мехурчетата, а самата пяна се отмива много по-лесно под течаща вода.

Подобен процес се наблюдава и при отделянето на рудата от отпадъчната скала. Първоначално се поставя в сапунена пяна – рудата просто потъва във водата. Мехурчетата, които образуват пяната, издигат парчетата руда на повърхността, което води до образуване на кора. С други думи, сапунените мехурчета не само разсмиват детето, но и помагат на хората да се отърват от мръсотията, а в същото време правят и много други полезни неща. Мисля, че в този случай би било добра идея да благодарим на хората, че са накарали дори сапунените мехури да работят за тях.

Защо сапунът мие?

За да отговорим на въпроса „Защо сапунът мие?“, нека се опитаме да разберем структурата на самия обект, а именно натриевия стеарат, от който е направен сапунът. И тук ще направим едно изненадващо откритие: молекулите на синтетичните детергенти имат дълъг неполярен въглеводороден радикал и малка полярна част.

Молекулите на повърхностноактивното вещество върху граничната повърхност са разположени по такъв начин, че хидрофилните групи се насочват към водата, а хидрофобните се изтласкват от нея. В резултат на това цялата водна повърхност се покрива с ограда от молекули повърхностноактивни вещества.

Детергент или сапун

Тази водна повърхност има по-ниско повърхностно напрежение. Това спомага за бързото и пълно омокряне на замърсените повърхности. Чрез намаляване на повърхностното напрежение на повърхността на водата се увеличава нейната способност за омокряне. Покрита с молекули на повърхностноактивни вещества. Частицата се отделя от повърхността на тъканта и под формата на емулсия или суспензия преминава в разтвор.

Днес индустрия произвежда голямо разнообразие от детергенти, с други думи, почистващи препарати. Правилната употреба на тези детергенти зависи от разбирането на самия процес на пране, както и от принципа, че различните детергенти образуват различна среда.

Сапунените частици например имат свойството да обгръщат, което емулгира различните замърсители и предотвратява повторното им отлагане върху повърхностите. Те също така помагат да се задържат неразтворимите частици във вид на суспензия, така че да могат лесно да бъдат отстранени с вода.