ориз как расте

Ориз

Какво е

Ориз (Oryza)

Ориз. Наричат го „житото на Изтока“, защото той е основната храна за народите на повечето страни в Азия. Оризът за тях е това, което за нас е хлябът. Оризът е също житно растение, както пшеницата, ръжта, ечемикът, овесът. И макар че зърната му по форма и цвят се различават от техните, по устройство те са еднакви. В тях се съдържат и почти същите вещества — скорбяла, белтъчини, мазнини, целулоза, минерални соли и витамини. Но това, което прави растението ориз по-полезно от тях, са белтъчините, които почти не се отличават от животинските.

Не само за храна

Оризът не служи само за храна. От неговите зърна се получава скорбяла, която се използува в сладкарството, в текстилната промишленост за колосване на тъканите, в парфюмерията за приготвяне на най-фините пудри, а също при производството на различни видове спиртни напитки. От сламата му пък се изработват най-качествените хартии — оризовата и цигарената. От нея се правят също красиви плетени изделия.
Оризът (Oryza) е род едносемеделни растения от семейство Лишеи. Произхожда от тропическите райони на Африка, Азия и Австралия. В ботаниката съществуват повече от 20 вида, а култивираните форми – десетки хиляди. Като цяло оризът покрива около двадесет процента от калорийната консумация на човешкото население.
По родовитост културата ориз почти няма съперници сред останалите житни растения. При повече грижи и умело отглеждане от него могат да се получат над 2000 кг зърно от декар.
Но не е лесно да се отгледа богата оризова реколта. Оризът произхожда от тези страни в Азия, където винаги е топло, и през половината година времето е дъждовно. Затова той може да се отглежда само там, където има вода в изобилие, много слънце и топлина. У нас такива благоприятни условия за отглеждане на ориз има главно в Пазарджишко, Пловдивско, Старозагорско и Ямболско.

Стотици разновидности и хиляди сортове ориз

Досега от ориза са създадени стотици разновидности и хиляди сортове. Едни от тях могат да растат и да се развиват нормално само когато са залети с 10 — 15-сантиметров пласт вода, други изискват само от време на време заливане с вода, а има и ориз, който може да расте нормално само когато се полива.
Ориза — такъв, какъвто е сега — хората не са намерили наготово в природата. В тропическите страни се срещат 28 вида див ориз, но нито един от тях не може да се сравни с културния. Той вече толкова е променен, че твърде малко напомня своите диви родоначалници.

Видове ориз

  • natural / natural („brown“) – зърна със светлокафяв цвят
  • бели – със зърна, които могат да бъдат дълго- или късозърнести
  • arborio – ориз с кръгли зърна, подходящ за италианско ризото
  • басмати – използва се в индийската кухня
  • жасмин – ароматен, използва се в китайската кухня
  • лепкаво черно, лепкаво бяло – използва се в кнедли, част от далекоизточната кухня
  • червен ориз (Хималаи, Бутан)
  • Названието „фалшив ориз“ все още се използва за семената на северноамериканска водна трева, която не е истински ориз.

Приложение

Основната употреба на ориза е като храна – като част от ястия (със зеленчуци, месо, сосове), като гарнитура, а в някои рецепти (оризов пудинг, оризова каша, оризова юфка, суши) той играе основна роля. Оризът може да ферментира и да се превръща в алкохолни напитки (оризова бира и вино и техните производни).

Зърната на ориза са една от най-важните храни в света. Оризът е предимно вид ориз (O. sativa) и в по-малка степен африкански ориз (O. glaberrima). Оризът не съдържа глутен и е подходящ за диабетици. Зърнените култури се използват или нелющени, или олющени, или се смилат, за да се получи оризово брашно. Оризовите трици се използват за намаляване на риска от рак на дебелото черво.