Покрив за басейн – безполезен или необходим?

Защо

Покрив за басейна – безполезно или необходимо?

Всеки се радва на слънчев ден, прекаран със семейството и приятелите край басейна на чист въздух. Но какво да правите, ако идиличният ви следобед е провален от лошото време? Не се доверявайте на прогнозите за времето и не въздишайте, когато се събудите в дъждовна юлска сутрин. Съобразете се с непредсказуемото лятно време и осигурете на басейна си качествен покрив за басейн.

Съобразете се с непредсказуемото лятно време и се сдобийте с качествен покрив за басейн. Ще бъдете една крачка пред останалите и лесно ще предотвратите времето да контролира ценното ви свободно време. Освен това покриването на басейна ще удължи значително сезона и ще спести много енергия за отопляемите басейни, казват експертите по басейни.

Днес съвременните технологии позволяват да се сдобиете с покрив за басейн, който да отговаря на високите ви изисквания за безопасност, пространство, здраве, външен вид и практичност при работа. На пазара се предлагат много видове покриви за вградени басейни. В зависимост от височината те могат да бъдат разделени на високи, дъговидни и по-нови, специални суперниски покриви с височина само около 0,5 м над ръба на басейна. Кой от тези видове покриви ще изберете зависи от това кои характеристики са важни за вас.

Извити безрелсови покриви за басейн

Продава се в две основни версии. За басейни с размери 8×4 метра покривът се състои от пет елемента с височина от 1 до 1,25 метра. За басейни с размери 10×5 метра има 6 елемента с височина от 1 до 1,5 метра.

Покрив за басейн с размери 8х4 м струва окло 26000лева.

Луксозно покривно покритие за басейн с размери 10×5 излиза около 33000 лева.

Благодарение на плоския си профил суперниското покривно покритие е особено подходящо за тези, които не биха имали нищо против да нарушат хармоничната градина с висока покривна конструкция, но в същото време не искат да се лишат от възможността за свободно движение във водата на басейна. Разбира се, подовото покриване ще промени значително характера на градината, но при лошо време то ви позволява не само да плувате, но и да прекарвате времето си около басейна, да се забавлявате със семейството, приятелите или да релаксирате. Аркираният покрив за басейн е своеобразен компромис. Той предлага повече пространство от суперниския покрив, но не е толкова забележим и здрав като покрива под него.

Телескопичен покрив за басейн

Съвременните покрития са телескопични. Отделните части пасват прецизно една към друга и могат просто да бъдат изнесени извън басейна при хубаво време. Преди това тези системи изискваха метални релси, по които се движеха отделните части на телескопичния навес. Днес е възможно да се сдобиете с покрив за басейн без грозните метални релси, които често представляват риск от нараняване, особено ако сте боси около басейна. При безрелсовия покрив за басейн няма нужда от често и трудно почистване на жлебовете, в които се движат колелата.

Ако все още се съмнявате в полезността на покрива на басейна, помислете колко време ви отнема да събирате мръсотията от повърхността на басейна всеки ден. Покриването с брезент обикновено не решава този проблем, тъй като по време на покриването във водата навлиза мръсотия. С покривалото също така не се налага да проверявате състоянието на водата в басейна толкова често и можете да си позволите да намалите честотата на дозиране на химикали. Плувният ви сезон също ще бъде значително удължен. Благодарение на парниковия ефект на покрива водата е с до 10°C по-топла в зависимост от сезона в сравнение с непокрит басейн. Покривът служи и като препятствие срещу деца и животни, които могат да паднат в неохраняемия басейн.

Висок покрив за басейн без релси

Той ви позволява не само да плувате удобно в басейна, но и да прекарвате времето си около него, без да сваляте покрива. Дори и в по-студените дни можете да се наслаждавате на басейна с цялото семейство.

Стандартно такъв покрив за басейн се доставя с две плъзгащи се врати в предната част на навеса, но по желание може да се направи и страничен вход. Минималната вътрешна височина е 180 cm.

Струват около 900 лева на м2.

Суперниски безрелсови покриви

Това е най-голямото нововъведение в областта на покривите без релси. С височината си от 0,5 до 1 м тя се вписва идеално в околната среда, но позволява удобно плуване. Предлага се в много размери за семейни басейни – от 6×3 метра до 10×5 метра.

Супер ниско покривно покритие за басейн с размери 7×3,5 струва около 13 000 лева.

Супер ниско покривно покритие за басейн 10×5 м излиза около 25000лева

Така че, ако сте решили да инвестирате в басейн или обмисляте това сега, струва си да помислите за подходяща покривна система, която ще направи инвестицията ви в басейн значително по-ценна.