Ножове VICTORINOX

Victorinox и неговите предимства

Какво е

Victorinox – техническите предимства на швейцарската технология

Удивителното при джобните ножове VICTORINOX, което всъщност е ключът към техния успех, е силата и гъвкавостта на всяка пружина. Шест остриета само на две пружини правят лек и елегантен офицерския нож.

При производството на двете остриета на ножовете се използва специална хром-молибденова стомана. След закаляване при 1040°C и отвръщане при 160°C остриетата имат твърдост 56 RC (RC = единица твърдост, измерена по метода на Рокуел).

Трионите, ножиците и пилите за нокти имат твърдост 53 RC, отвертките, отварачките за консерви и шилата 52 RC, а корковите винтове 49 RC.Нож VICTORINOX

Пилата за нокти и пилата за метал са закалени и покрити с твърд хром, така че могат да се използват за пилене на желязо и стомана.

От 1951 г. насам междинните шини се изработват от алуминиева сплав. Това прави ножовете по-леки и по-удобни за носене в джоба на панталона. Преди това междинните шини са били изработени от инокс.

Нитовете и винтовете са изработени от месинг, а дръжките – от целидор и полиамид.

Пружината упражнява сила от около 12 kg върху голямото острие, а от другата страна – сила от около 8 kg върху малкото острие. Това общо тегло от 20 kg избутва обратно шарнира. Това означава, че при две пружини или шест точки на натиск, общият натиск на пружината е около 70 kg. Необходим е точно толкова голям натиск, за да се затвори острието със сила, тъй като предавателното отношение между оста и точката на натискане е 1:20. При модела „Swiss Champ“ с 8 пружини или 24 точки на натиск налягането на пружината е 300 kg.

VICTORINOX препоръчва да използвате точилен камък за заточване на остриетата. Остриетата от сплав са твърди за точилото.

Ясни са предимствата на продуктите VICTORINOX в сравнение с имитациите

Типичното щракване при отваряне и затваряне на ножа е звуков знак за висок натиск в пружините. Дългогодишната интензивна употреба няма да намали този натиск.Ножове VICTORINOX

Отварачката за консерви VICTORINOX, патентована през 1951 г., няма конкурент в областта на джобните ножове, що се отнася до качеството. Включва допълнителна отвертка за винтове с шлицова и кръстата глава.

Единствено при ножовете VICTORINOX има отделяне на анодизирани алуминиеви пластини, които прилепват към отвертката, създавайки много твърда и издръжлива повърхност. С това повишено качество на повърхността производствените разходи се увеличават до три пъти.

Перфораторът, тирбушона и шилото са оптимален резултат от два допълнителни процеса на обработка.

Нитовете в ножа са допълнително подсилени с шест метални елемента.

Отворената отвертка VICTORINOX е подложена на повишен натиск на пружината в работно положение. Предният му ръб е насочен зад оста на ножа под ъгъл от 89 градуса. Това означава, че ножът никога няма да се затвори по време на работа. Може да се използва и като ъглова отвертка. Тирушон за коркови тапи е оптимално пригодена за отваряне на възможно най-много видове тапи.

Пилите за дърво VICTORINOX са възможно най-дълги. Всички зъби са много остри, а пилата и трионът остават остри по-дълго поради високата твърдост на повърхността.

Използване държавни институции

Линдън Б. Джонсън, президент на САЩ, подарява 4000 от тези ножове със своите инициали на гостите си в Белия дом. Тези популярни подаръци са били използвани и от президентите на САЩ Роналд Рейгън и Джордж Буш. Швейцарските дипломати и високопоставени офицери са подарявали на своите домакини в чужди държави „офицерски нож“ като практичен подарък. Пилотите особено харесваха тези ножове. Когато Франсис Гари Пауърс, пилотът на американския разузнавателен самолет U2, е свален от руснаците през 1960 г., Съветският съюз показва всички чужди и секретни предмети, намерени у него. Сред тях имало малък червен нож. Нигерийските военновъздушни сили поръчват голям брой ножове с извито острие, тъй като с тях лесно се прерязват заплетени парашутни въжета

От 1976 г. германският Бундесвер също купува своите армейски ножове от VICTORINOX. Вместо швейцарския кръст зелените остриета са украсени с емблемата на германския федерален орел.