Как се работи с тресчотка?

Как се работи с тресчотка?

Как

Как се работи с тресчотка и гаечни вложки

Да се научите как да използвате тресчотка с гаечна вложка е едно от онези неща, за които всички си мислим, че имаме добра представа как да го направим. Това ръководство обаче ви предоставя няколко допълнителни указания, преди да започнете работа.  Това щe ви улесни ефективното използване и извличането на максимума от вашите тресчотки.

Стъпка 1 – Избор на гаечна вложка

Винаги трябва да използвате правилния размер на гаечната вложка за скрепителния елемент, който искате да завъртите. Използването на неправилен размер рискува да повреди както крепежния елемент, така и гаечната вложка.Тресчотки WERA

Ако знаете какъв размер камък ще изисква крепежният елемент, тогава изборът му е просто въпрос на намиране на камъка, обозначена с правилния размер.

Ако не сте сигурни какъв е правилният размер на гаечната вложка за скрепителния елемент, вземете гаечната вложка, която изглежда най-близко до необходимия ви размер, и го поставете върху скрепителния елемент, който искате да завъртите. На този етап не е необходимо да закрепвате гаечната вложка към гаечната тресчотка.

Ако камъкът изглежда твърде хлабав върху крепежния елемент или е твърде малък, за да се побере върху него, опитайте следващия размер нагоре или надолу, докато достигнете до такъв, който пасва на крепежния елемент.

Трябва да използвате камъкс размер на задвижващия квадрат, който съответства на размера на задвижващия квадрат на тресчотката. 13-милиметрови гаечни вложки с 1/2″ задвижване, 13-милиметрови гаечни вложки с 1/4″ задвижване, тресчотки с различни размери задвижващи квадрати.

Стъпка 2 – Прикрепете гаечната вложка към вашата тресчотка

За да прикрепите гаечната вложка към вашата тресчотка, квадратът на задвижване на гаечната вложка трябва да е със същия размер като квадрата на задвижване на тресчотката. Ако случаят не е такъв, ще трябва да използвате адаптер.

След като сте избрали правилния камък, подравнете задвижващата камък със задвижващия квадрат на тресчотката. Ако камъкът има страничен отвор за задвижващата камък вместо вътрешна вдлъбнатина или жлеб в задвижващата глава, той също трябва да бъде подравнен със сачмения упор на задвижващия квадрат на инструмента.

Някои тресчотки имат бутон на гърба на главата на тресчотката, който освобождава сачмения блокаж на задвижващия квадрат. При тези тресчотки може да се наложи да се натисне, за да се закрепи гаечната вложка към задвижващия квадрат.

След като се подреди, натиснете гаечната вложка върху задвижващия квадрат на вашата тресчотка. Трябва да чуете как сачменият механъзим на задвижващия квадрат на тресчотката щраква на мястото си в страничния отвор или вътрешната вдлъбнатина на задвижващия квадрат. След като сте направили това, гаечната вложка трябва да е здраво прикрепено към тресчотката.

Стъпка 3 – Проверка на посоката на въртене

Уверете се, че въртите гаечната вложка в правилната посока. За да проверите в коя посока се върти тресчотката, хванете гаечната вложка с лявата си ръка, а с дясната движете дръжката на тресчотката наляво и надясно.Как се работи с тресчотка WERA

Когато погледнете надолу към главата на тресчотката, тя трябва да завърти гаечната вложка по посока на часовниковата стрелка, за да затегне крепежния елемент, и обратно на часовниковата стрелка, за да го разхлаби. Ако тресчотката завърта гаечната вложка в грешна посока, преместете лоста или превключвателя на гърба на главата на вашата тресчотка в другото положение.

Стъпка 4 – Поставете гаечната вложка върху крепежния елемент

Подравнете главата на гаечната вложка с главата на крепежа или гайката, която искате да завъртите. Може да се наложи да завъртите леко гаечната вложка, за да направите това. След като го подравните правилно, поставете главата на гаечната вложка върху главата на крепежа или гайката, която искате да завъртите.

Стъпка 5 – Завъртете крепежния елемент

Завъртете дръжката на тресчотката в посоката, в която искате да завъртите крепежа. Когато няма повече място за завъртане на дръжката на тресчотката или достигнете до удобното положение, докато държите тресчотката, завъртете дръжката на тресчотката обратно в обратната посока.

По този начин вашата тресчотка няма да завърти гаечната вложка или крепежа, което ще позволи на дръжката да се премести отново в началната точка, готова отново да завърти гаечната вложка и крепежа.

Стъпка 6 – Продължете да въртите гаечната тресчотка

Повторете стъпка 5, като въртите ръкохватката на тресчотката напред-назад, докато крепежът бъде затегнат или гайката бъде отстранена.

Стъпка 7 – Сваляне на камъка от вашата тресчотка

Начинът на изваждане на гаечната вложка от тресчотката зависи от вида на тресчотката, която имате. При някои по-евтини тресчотки просто издърпвате гаечната вложка от задвижващия квадрат на тресчотката.

Това може да изисква малко сила, за да се преодолее пружиниращият сачмен лагер в задвижващия квадрат на тресчотката.

Други тресчотки имат бутон на гърба на главата на гаечната тресчотка. Когато той се натисне, пружината се освобождава от сачмения лагер в задвижващия квадрат на тресчотката, което позволява на гаечната вложка да падне от задвижващия квадрат на тресчотката.

След като сте изпълнили тази стъпка, вече знаете как да използвате гаечна вложка с ключ с тресчотка.