крава

Крава

Какво е

Крава

Кравата е станала домашно животно преди повече от 8–10 хилядолетия. Тя произлиза от дивото говедо (тура). Той се отличавал с едър ръст и буен нрав. Бикът е бил лъскаво черен със сребриста белезникава ивица на гърба и ръждива розетка от козина на челото. Рогата му били дълги и остри на края. Никой не смеел да нападне свирепия тур. А дивата крава (турицата) била по-дребна на ръст и с ръждивокестенява козина. Туровете били обект на лов и броят им постепенно намалявал. Последната дива крава умряла в Полша през 1627 г. Оттогава този вид изчезнал от лицето на земята. Крава е местно название на женски домашен добитък, едно от многото индийски божества.Крава домашна
Днешните говеда са различни по външен вид – пъстри и едноцветни, дребни и едри. По-малки са говедата, които в миналото се използували като впрегатен добитък. Най-едри са месните породи. Нашенските породи – сивото говедо (особено искърското) и дребното късорогага крава от планинските места на Родопите – са имали смесено предназначение.

Старите породи говеда не са много продуктивни на мляко, но пък са съвсем невзискателни. Те не са придирчиви към храната, издържат на студ и са устойчиви на заболявания. Чрез кръстосване на местните породи с чуждестранни говеда техните качества много са подобрени. Такива са червеното българско (садовско) говедо, кафявото българско, кулекото и др.

Млечността на кравите е средно 2500 до 3500 л на година. Но някои млечни породи дават 2–3 пъти повече мляко — от 6000 до 10 000 л на сезон. Световният рекорд на най-млечната крава е 19 064 л.

Домашната крава живее 18 до 20 години. Но някои по-стари крави, макар и вече на „преклонна“ възраст, могат да ни учудят със своята непрекратена млечност.Крави на полето

Днес храненето на кравите е богато и разнообразно. Краварниците на кооперативните стопанства са хигиенични и просторни, обслужването е механизирано. Сега един работник може да се грижи за около 50 крави.

Знаете ли, че кравата е много чувствително и интелигентно животно и има много общо с човека?

Геномът на говедата се състои от приблизително три милиарда букви, подобно на човешкия. Учените са идентифицирали 22 000 гена и се оказва, че на генетично ниво кравата е по-сходна с нас, отколкото мишката или плъхът, въпреки че гризачите са по-еволюционно свързани с нас, отколкото членестоногите.
Освен това кравата е изключително сексуално същество, което дори забременява толкова дълго, колкото и жената, и има качествата на чудесна майка… И така, какво, някой друг има ли проблем с това, че го наричат крава?

Разбира се, нека приемаме всичко с чувство за хумор. Защото наистина не е изгодно да ядосваш крава по този начин! Това, което се изплаща, е да я храните правилно! Говедата не са глупави! Напротив, то е красиво и интересно животно и точно както при хората, в стадото има индивид, който е по-талантлив, бързо се учи и, не на последно място, има авантюристична природа.

Какво ще кажем, няма крава като крава… Но всеки индивид в стадото знае къде е мястото му и уважава позициите си. В крайна сметка, както навсякъде другаде, лидерството се определя от опита, уменията и упоритата работа.Крава любопитна

Каква е тайната на щастливата крава? Тревата! Добра трева = щастлива крава.

Високи добиви

Кравите, кръстени от собствениците си, доят повече мляко
Добавянето на мляко в чая някога е било привилегия на богатите
У нас най-разпространено е кравето и овчето мляко, но хората пият и мляко от камили, магарета, коне, водни биволи, северни елени и лосове.
Млякото е една от най-евтините комплексни хранителни продукти