крава

Крава

Какво е

Крава

Кравата е станала домашно животно преди повече от 8–10 хилядолетия. Тя произлиза от дивото говедо (тура). Той се отличавал с едър ръст и буен нрав. Бикът е бил лъскаво черен със сребриста белезникава ивица на гърба и ръждива розетка от козина на челото. Рогата му били дълги и остри на края. Никой не смеел да нападне свирепия тур. А дивата крава (турицата) била по-дребна на ръст и с ръждивокестенява козина. Туровете били обект на лов и броят им постепенно намалявал. Последната дива крава умряла в Полша през 1627 г. Оттогава този вид изчезнал от лицето на земята. Крава е местно название на женски домашен добитък, едно от многото индийски божества.Крава домашна
Днешните говеда са различни по външен вид – пъстри и едноцветни, дребни и едри. По-малки са говедата, които в миналото се използували като впрегатен добитък. Най-едри са месните породи. Нашенските породи – сивото говедо (особено искърското) и дребното късорогага крава от планинските места на Родопите – са имали смесено предназначение.

5000 продукта от Knipex на склад

Старите породи говеда не са много продуктивни на мляко, но пък са съвсем невзискателни. Те не са придирчиви към храната, издържат на студ и са устойчиви на заболявания. Чрез кръстосване на местните породи с чуждестранни говеда техните качества много са подобрени. Такива са червеното българско (садовско) говедо, кафявото българско, кулекото и др.

Млечността на кравите е средно 2500 до 3500 л на година. Но някои млечни породи дават 2–3 пъти повече мляко — от 6000 до 10 000 л на сезон. Световният рекорд на най-млечната крава е 19 064 л.

Домашната крава живее 18 до 20 години. Но някои по-стари крави, макар и вече на „преклонна“ възраст, могат да ни учудят със своята непрекратена млечност.Крави на полето

Днес храненето на кравите е богато и разнообразно. Краварниците на кооперативните стопанства са хигиенични и просторни, обслужването е механизирано. Сега един работник може да се грижи за около 50 крави.

Знаете ли, че кравата е много чувствително и интелигентно животно и има много общо с човека?

Геномът на говедата се състои от приблизително три милиарда букви, подобно на човешкия. Учените са идентифицирали 22 000 гена и се оказва, че на генетично ниво кравата е по-сходна с нас, отколкото мишката или плъхът, въпреки че гризачите са по-еволюционно свързани с нас, отколкото членестоногите.
Освен това кравата е изключително сексуално същество, което дори забременява толкова дълго, колкото и жената, и има качествата на чудесна майка… И така, какво, някой друг има ли проблем с това, че го наричат крава?

Разбира се, нека приемаме всичко с чувство за хумор. Защото наистина не е изгодно да ядосваш крава по този начин! Това, което се изплаща, е да я храните правилно! Говедата не са глупави! Напротив, то е красиво и интересно животно и точно както при хората, в стадото има индивид, който е по-талантлив, бързо се учи и, не на последно място, има авантюристична природа.

Какво ще кажем, няма крава като крава… Но всеки индивид в стадото знае къде е мястото му и уважава позициите си. В крайна сметка, както навсякъде другаде, лидерството се определя от опита, уменията и упоритата работа.Крава любопитна

Каква е тайната на щастливата крава? Тревата! Добра трева = щастлива крава.

Високи добиви

Кравите, кръстени от собствениците си, доят повече мляко
Добавянето на мляко в чая някога е било привилегия на богатите
У нас най-разпространено е кравето и овчето мляко, но хората пият и мляко от камили, магарета, коне, водни биволи, северни елени и лосове.
Млякото е една от най-евтините комплексни хранителни продукти