Инфлуенсър

Какво е това инфлуенсър

Какво е

Какво е това инфлуенсър – определение и видове

Инфлуенсър е някой, който има: силата да влияе върху решенията за закупуване на други поради неговия или нейния авторитет, знания, позиция или връзка с неговата или нейната аудитория. Или последовател в отделна ниша, с когото той или тя активно се ангажира. Размерът на влиянието зависи от размера на неговата / нейната тема на нишата. Важно е да се отбележи, че тези лица не са просто маркетингови инструменти, а по-скоро активи на социалните отношения, с които брандовете могат да си сътрудничат, за да постигнат своите маркетингови цели.

Каква е работата на един инфлуенсър?

Инфлуенсър на социалните медии е всеки човек, който има (или изглежда има) солидни познания за това, което според тях е тяхната ниша, и използва това знание, за да повлияе на хората да вярват и да се абонират за същия набор от идеи или мисли, които се опитват да разпространяват в социалните медии.

Видове инфлуенсъри

Можете да разделите различни видове инфлуенсъри по няколко начина. Някои от най-често срещаните методи са по броя на последователи, по видове съдържание и според нивото на влияние. Можете също така да групирате повечето инфлуенсъри по нишата, в която те работят. Това означава, че инфлуенсърите, които могат да се появят в ниска категория по една мярка, може да изглеждат по-влиятелни, когато се гледат по друг начин. Например, много мега-инфлуенсъри също са известни личности. И двете групи често имат по-малко реално влияние върху аудиторията си, тъй като им липсва опит в специална тясна ниша. Някои микро- и дори нано-инфлуенсъри могат да окажат огромно въздействие върху последователите в тяхната специализирана ниша. Те могат да бъдат от голяма полза за фирма, която продава продукт, насочен към този сектор.

Макроинфлуенсъри

Макро-инфлуенсърите са една стъпка надолу от мега-инфлуенсърите и може би са по-достъпни като маркетинг специалисти по влияние. Бихте считали хората с последователи в диапазона между 40 000 и 1 милион последователи в социалната мрежа за макро-инфлуенсър.
Тази група обикновено се състои от два типа хора. Те са или знаменитости от висока степен, които все още не са стигнали до голямото време. Или те са успешни онлайн експерти, които са създали по-значими последователи от типичните микро-инфлуенсъри. Последният тип макро инфлуенсър вероятно ще бъде по-полезен за фирмите, ангажирани с маркетинг на инфлуенсъри.

Макро- инфлунсърите обикновено имат висок профил и могат да бъдат отлични за повишаване на осведомеността. Има повече макро-инфлуенсъри, отколкото мега инфлуенсъри, така че би трябвало да е по-лесно за марката да намери макро инфлуенсъри, готов да работи с тях. Също така е по-вероятно да бъдат свикнали да работят с марки, отколкото микро- инфлуенсъри, което улеснява комуникацията.
Трябва обаче да внимавате с това ниво на влияние. Това е категорията, която е най-вероятно да участва в измами с влияние – някои са достигнали позицията си само благодарение на закупените от тях последователи.

Микроинфлуенсъри

Микро-инфлуенсърите са обикновени ежедневни хора, които са станали известни със знанията си за някаква специализирана ниша. Като такива те обикновено са спечелили значителни социални медии, следвайки сред поклонниците на тази ниша. Разбира се, не само броят на последователите показва нивото на влияние. Това е връзката и взаимодействието, което микроинфлуенсърът има със своите последователи.

Въпреки че възгледите се различават, бихте могли да считате, че микроинфлуенсърите имат между 1000 и 40 000 последователи на една социална платформа. Микроинфлуенсърът може да не знае за съществуването на компания, преди тя да се опита да се свърже с него. Ако случаят е такъв, компанията ще трябва първо да убеди влияещия в своята стойност. Микроинфлуенсърите са създали специализирани последователи и те няма да искат да навредят на връзката си с феновете си, ако се види, че популяризират лимон.

Това изискване връзката между микроинфлуенсърите и марките да се приведе в съответствие с целевата аудитория означава, че инфлуенсърите често са придирчиви с кого работят. Някои микроинфлуенсъри са щастливи да популяризират марка безплатно. Други ще очакват някакъв начин на плащане. Независимо от цената, всеки инфлуенсър е малко вероятно да иска участие с „неподходяща“ марка за своята аудитория.

Естеството на влияние се променя. Микроинфлуенсърите стават все по-често срещани и по-известни. Някои са се издигнали от виртуална неизвестност до почти толкова известни, колкото традиционните знаменитости. Това важи особено за поколение Z, което прекарва повече време в интернет, отколкото да гледа телевизия или да ходи на спорт или филми.
Във всички реалности микроинфлуенсърите са инфлуенсърите на бъдещето. Интернет доведе до фрагментация на медиите в много малки ниши. Дори ако сте в нещо сравнително неясно, най-вероятно ще намерите група във Facebook или Pinterest, посветена на това. И точно в тези нишови групи и бордове микроинфлуенсърите се утвърждават като истински инфлуенсъри.

Колко таксуват инфлуенсърите на пост?

Инфлуенсърите в YouTube обикновено взимат 20 долара на 1000 абонати или 2000 долара на 100 000 последователи. Инфлуенсър в Instagram обикновено взима 10 долара на 1000 последователи или 1000 долара на 100 000 последователи.