Синьо

Какво е

Синьо – името на група от цветове. Един от основните цветове в системата RGB.

По традиция синьото се свързва с морето. Също синьо може да се свърже със студ и хоризонт. Оттук и връзката на синьото с нощно небе, звезди и дори нощта.

Синия цвят е символа на световната женственост.

Царски цвят. Сините естествени багрила са сред най-редките, така че те били особено ценени. Почти единственият естествен син пигмент бил лапис лазули, а сапфирът е скъпоценен камък. Ултрамаринът е синтезиран през Средновековието, а естественото индиго е донесено от Америка. Едва в края на 19 век, след появата на анилинови бои, палитрата за боядисване е обогатена с няколко сини багрила, но повечето от тях не са много устойчиви на избледняване. Едно от анилиновите бои е фуксинът, който придава синкаво-червен нюанс.

Синьото е цветът на небето и морето, студено и сдържано, но в същото време дава мир и спокойствие. Синият цвят е най-„спокойният“ цвят за психоемоционално възприятие. Успокояващите и положителните му ефекти върху психиката са били известни още в древността. В културите на много народи по света различни нюанси на синьото символизират: вечност, постоянство, духовен принцип, вярност, стабилност, неразрушимост. Синьото се считало за цвят на мъдростта, по-високото знание и духовната сила, затова се използвало за боядисване на стените на храмове и църкви, а дрехите на боговете били изобразени в синьо. В същото време древните лечители добре познавали двойствеността на този цвят. Наред с успокояващия ефект върху психиката, излишъкът от синьо може да предизвика апатия, отчуждение и депресивно състояние.

Какво символизира синия цвят:

Синият цвят в психологията, като всеки друг нюанс, има двойно значение – положителен и отрицателен. Влиянието, което той упражнява върху човешката психика, до голяма степен зависи от специфичния нюанс и степента на насищане. Светлите тонове като циан и светло синьо носят положително отношение. Съзерцанието им носи спокойствие и релакс, помага за освобождаване от стреса. Синьото дори се смята за малко несериозен и несериозен цвят, вземете поне известния израз „син сън“, означаващ нещо малко вероятно и нереализируемо.

Indigo е наситено наситен син цвят. Обичайно е да се идентифицира с високо ниво на умствено развитие и по-високи познания. Например, интелектуално надарените деца се наричат „индиго деца“.

Тъмносиният цвят има по-отрицателно значение. В нашето подсъзнание той е свързан с нестабилни морски вълни, дебнещи опасности и заплахи за живота. Също така във фолклора с помощта на този нюанс са изобразени „сини демони“ – особено опасни и коварни същества от другия свят, които се намират в митовете на много народи по света.

Какво означава синият цвят в интериора и дрехите:

Забелязали ли сте как в определени моменти от живота си развивате страст към определен цвят? Например, исках да нося дрехи само с един нюанс. Или от някъде се появи желание да пребоядиса стените в „любим“ цвят, като в същото време купи диван и завеси със същия нюанс. Такива капризи могат да се обяснят с несъзнателно желание да се компенсира енергията, която има всеки цвят и която толкова липсва в момента. Но постоянното предпочитание на определен нюанс в дрехите или интериора директно говори за характера.

Човек, който предпочита синьото като основен нюанс в дрехите, най-вероятно е интроверт. Той е склонен към аналитична работа, предпочита спокойно забавление пред шумни забавления. Преобладаването на синьото в гардероба също показва секретността и изолацията на собственика му. Може би пред вас е отшелник, който цени своята самота и лично пространство. Не се изненадвайте, ако дойдете да го посетите и ще видите, че целият интериор също е направен със сиво-сини тонове. Вярно е, че си струва да се отбележи, че „сините хора“ имат високи умствени способности и често стават изключителни учени.

Но, както всеки друг цвят, синият има отрицателна стойност. Неговата прекомерност намалява и може да причини неразумно далака. Освен това синьото притъпява активността и желанието за действие. Ето защо психолозите препоръчват любителите на цялото синьо понякога да си позволят да носят дрехи в ярко червено, жълто, оранжево, розово или зелено.

Синьо в дрехите и облеклото

Облекло и аксесоари в синьо са неразделен елемент от деловия стил както за мъже, така и за жени. Той подчертава такива качества като професионализъм, сериозност, мъдрост, надеждност. Той трябва да се използва, за да направи благоприятно впечатление на работодателя или техните бизнес партньори. Напоследък обаче синьото се използва все по-често от дизайнерите за проектиране на колекции от ежедневни и празнични дрехи. С него можете да създадете образа на истинска дама, елегантен и загадъчен. Синьото не е много благоприятно за общуване, но елиминира неподходящите, натрапчиви фенове. С дама в синьо искам да се отнасяме максимално учтиво. На подсъзнателно ниво този нюанс подчертава интелекта на собственика му, сдържаността и благородството му.

Синият цвят в дрехите е доста универсален, подходящ за жени с всякакъв цвят на кожата или косата. Въпреки това, собствениците на бледа кожа с розови тонове не трябва да прекаляват с този нюанс, това може да подчертае техните несъвършенства. Жени с аристократичен порцеланов тен или притежатели на златист тон, тен, можете да го носите във всякакви количества. Гримът с помощта на синьо сенки за очи или очна линия е подходящ само вечер. Използвайте сини нюанси само ако цветът на кожата и косата ви се отнася до студени тонове. Младите момичета често избират синя талисмана, за да подчертаят своята оригиналност.

Символично значение на цвета:

Синият цвят се счита за един от най-благородните. Гледайки го, си припомняме нюансите на небето и водата, елементите, които могат да се гледат безкрайно. Синьото също се използва от древни времена в изкуството и бижутата. Смяташе се за най-скъпата, тъй като дълго време синята боя се правеше от скъпоценен камък lapis lazuli. Съответно само богати хора можеха да си позволят сини дрехи. Може би затова много хора свързват този цвят с нещо царствено и величествено на подсъзнателно ниво.

Този цвят е и един от символите на кралската власт, с благороден произход. „Той е синьокръвен“ – толкова често казват за представители на висшата класа на обществото. В древния свят дрехите от сини цветове най-често се носели от жреци и крале. Така те изясниха на обикновените хора, че са свързани с небето, принадлежат към висшата каста. Традиционно синьото се счита за мъжки цвят, свързан със силата на волята, логиката, духовността. В нашата култура момчетата се учат от него от съвсем млада възраст, носещи сини или сини дрехи, купувайки играчки от този цвят. Въпреки това, заслужава да се помни, че жените могат да притежават тези условно мъжествени качества, силен интелект и развита воля. Следователно монополът на мъжете върху този цвят постепенно се превръща в минало.

Въздействие върху здравето:

Синият цвят е известен със специалния си ефект върху централната нервна система и други органи на тялото. Уникалността му се състои в това, че тя ободрява и успокоява едновременно, тоест хармонизира. Ако вълнението на човек му пречи да работи, той има високо кръвно налягане, синьото ще го отпусне и ще го успокои. Уморен, отслабен човек с отслабена имунна система, напротив, може да развесели синьото.

Струва си да се помни, че колкото по-тъмен и по-дълбок е нюансът на синьото, толкова по-силно изразен е успокоителният му ефект. Такива нюанси понижават кръвното налягане, забавят метаболитните процеси в организма и са склонни да спят. Поради това те се използват най-добре следобед. Светлите и ярки нюанси на синьото имат обратен ефект, ободряват и стимулират. Следователно, преди началото на работния ден, важна среща или изпит ще бъде полезно за медитация върху лапис лазули. Този камък е боядисан в красив, небесно син цвят. Това е и цветът на силната воля, така че работата с него може да помогне на онези хора, които спортуват много, да отидат на диета и т.н.

Любовта към синьото

Ако човек счита този цвят за свой любим, това показва неговата сериозност, сдържаност, надеждност. Хората, които обичат този нюанс, са свикнали да разчитат на логиката и интелигентността. Те не могат да издържат на силни емоции, считайки ги за проява на слабост, трудно могат да бъдат наречени романтични. Тези хора са целенасочени, ясно знаят какво искат и ще направят много за осъществяването на мечтите си. Те обаче никога няма да преминат в мерзост. Моралните стандарти са свещени за тях.

Ако някой не харесва синия цвят, това може да говори за две неща. Или му липсват качествата на синьото (надеждност, сериозност, духовност) или му е писнало от собствената му мания за тях в миналото. Синият цвят често не се харесва от хора, които в миналото са били „сини чорапи“ или глупаци и го крият. Ако човек не харесва синия цвят през целия си живот, това може да означава, че той е използван да се отнася леко с живота, „без да се притеснява“.

Сянката на небесносиньото пленява и привлича човечеството по същия начин, както преди хиляди години. Вглеждайки се в него, разсъждаваме върху вечността, смисъла на живота, духовността. Кара ни да растеме и да се развиваме, да достигаме по-високо, към небето. Синият цвят ни напомня, че всички сме деца на Вселената и трябва да се гордеем с това.

Синьо в религиите

В християнството (иконография) синият цвят символизира духовността и Богородица. Също в синьо е хематият на Исус Христос, който изразява неговата божественост и мъдрост. Синият цвят е символ на мистерията, Светия Дух. Присъства в повечето икони. Синьото в иконата често се комбинира с червено. Заедно те съставят единството на противоположностите и символизират благодат, истина, красота, земно и небесно.

В исляма синият цвят е цветът на мистичното съзерцание. женя Син Коран.

В юдаизма синият цвят е бил представен в ритуалните одежди на Талит.

В будистката живопис синият цвят се свързва с източния. Синьото изобразява Акшобхя Буда.

В индуизма синият цвят е цветът на Кришна.

Традиционното алегорично име на Монголия е „страната на синьото небе“.

В древен Египет синьото се е използвало за обозначаване на истината.

Синьото е цветът на Зевс (Юпитер) и Хера (Юнона).

„Синя носна кърпа“ е песен от Великата отечествена война.

Синя яка е атрибут на работник за разлика от бялата яка.

Синият цвят присъства в състава на различни държавни знамена: Великобритания, Израел, Холандия, Русия, САЩ, Франция, Швеция и др.

Сини скъпоценни и декоративни камъни:

Lapis lazuli, Sapphire, Topaz London blue, Tanzanite, Sapphire quartz, Tourmaline, Spinel, Zircon.