ядрен взрив

Ядрен взрив – възможно ли е да се оцелее?

Как

Как да оцелеем при ядрен взрив? Може ли въобще да се оцелее?

Балансираният комплект за оцеляване при ядрен взрив или друго бедствие трябва да включва на първо място оборудване за детекция на радиация (както на вече получените дози радиация, така и на текущото състояние).Освен това трябва да включва вода, храна, нещо за защита, дихателна маска, нещо за обеззаразяване, резервни дрехи и най-важното – трябва да действате като светкавично. И така, какво да запомним?

Благодарение на постоянно нарастващото население на Земята (и съответно на все по-засилващия се международен натиск от страна на все повече ядрено въоръжени държави) добрата стара Студена война и нейните постоянни заплахи и кризи отново са на дневен ред. Разбира се, има се предвид най-вече ядрената бомба.

Идеята за оцеляване при подобно събитие първоначално изглежда почти невъзможна, като се има предвид, че в медиите те са представяни като неща с титанична мощ, а това са най-мощните оръжия на съвремието на всички свръхсили, които могат да стигнат за ядрен холокост и то многократно. Но дори експлозия на атомна бомба може да бъде преживяна с малко късмет и много подходящи материали под ръка.

Друга заплаха са атомните електроцентрали. Само в САЩ например има 99 действащи атомни електроцентрали и не е изключено да се стигне до авария или терористична атака. Така че някои от нещата, за които ще говорим днес, засягат и потенциални аварии на ядрените централи.

Ще разгледаме съвременната ядрена превенция и последиците от нея. Ще разкажа и за това защо те са толкова смъртоносни и как най-добре да подготвите себе си и своя бункер за укриване (когато има предупреждение и заплаха).

Ядрените оръжия – какво представляват?

Днес вероятно е трудно да се намери човек, който да не знае нищо за ядрените оръжия. Техният недвусмислен облак и експлозия са не по-малко емблематични и смразяващи. Особено в епицентъра. Ядрените оръжия в своята същност са конвенционални взривни оръжия с невероятна мощ. Но ефектът от тях не се ограничава само в района на избухналия ядрен взрив, където земята със сигурност ще претърпи най-голямо унищожение.

Дори и най-малката ядрена бомба има няколко други вида разрушения. Един ядрен взрив е невъобразимо мощен и всичко около епицентъра се изпарява на километри наоколо. Но освен това ще осакатява и убива на десетки или стотици километри разстояние. Топлината, произведена от експлозията на една такава чудовищна бомба, може да доведе до изгаряния от трета степен на големи разстояния, освен това ще запали всичко запалимо.

Ако човек има достатъчно късмет да оцелее, след горещината и ударната вълна все още има радиация, която убива в продължение на дни, месеци, години или неопределено време. Но може да продължи и за остатъка от живота. Радиоактивният прах ще предизвика глобален или локален ледников период (подобно на метеорит) и след известно време отново ще се спусне на Земята.

Макар че радиацията е опасна сама по себе си, излагането и контактът (вдишване на прахови частици) с нея ще доведе до допълнителни изгаряния дори след хиляди години (някои изотопи се разпадат в продължение на милиони години и са активни през цялото това време). Радиацията се разделя по вид на алфа, бета и гама и често се променя непредсказуемо по време на разпадането. Но ако успеете да оцелеете известно време, без да се излагате на подобни влияния поне няколко седмици, до месец след експлозията, шансовете ви за оцеляване се увеличават. Но също така и ракът, тъй като радиационният фон в околността се увеличава и започва да се натрупва във водата, земята и всички живи организми.

Как се оцелява при ядрен взрив?

Преди да определим как най-добре да се предпазим от ядрено оръжие, трябва да разберем с какво се сблъскваме от физическа и биологична гледна точка. Ядрените бойни глави са тотални оръжия: всеки техен елемент причинява опустошение и унищожение в огромен мащаб, а вторичните им ефекти могат да се проявят в продължение на милиони и милиарди години в дадена област. Това прави спасяването и повторното заселване, както и изграждането на селища и инфраструктура практически невъзможни.

Ядрените оръжия са пряко смъртоносни за биологичните организми поради тези четири въздействия:

  1. Експлозия

Състои се от ударна вълна и постоянно разпространяващо се огнено кълбо и е нещото, което поема основната тежест на разрушението. Ефектът е най-голям в близост до епицентъра и намалява с отдалечаването. В близост до точката на експлозия е възможно просто изпаряване. Освен това хората ще бъдат разкъсани от взривната вълна, а всички незакрепени конструкции също ще получат максимални щети.

  1. Светлинен удар

Това е светлинно излъчване. Той причинява тежки изгаряния и възпламенява запалими предмети. Някои от тези пожари могат да бъдат потушени от ударната вълна. Светлинното лъчение причинява временни или трайни увреждания на очите дори на голямо разстояние от епицентъра. Близостта, размерът (височината) и разстоянието до експлозията пряко влияят върху това колко и докъде ще бъдат натоварени очите.

  1. Йонизиращо лъчение

Много от видовете радиация, излъчвани при експлозия, могат да приемат множество форми (алфа, бета и гама) и макар че някои видове нямат достатъчно мощност сами по себе си (алфа и бета), можете много лесно да ги вдишате, изядете, изпиете и да получите тумори. Гама лъчите са опасни дори на голямо разстояние от епицентъра на ядрения взрив. Повечето форми увреждат ДНК и молекулите. В зависимост от степента и вида на облъчването радиационната болест се проявява след няколко часа с повръщане (до няколко седмици сте мъртви) или, ако имате „късмет“, след години или десетилетия.

  1. Радиационен дъжд

Йонизиращото лъчение, което се намира по-горе, обикновено е фино разпръснато около този ядрен взрив. Този тип разиациясе изхвърля от взрива в горните слоеве на атмосферата. След това започва да се спуска обратно към земята. Бавно, с течение на времето, той се разпространява от вятъра и се натрупва върху външните предмети (превозни средства, сгради, кожа, …). Ако не внимавате, може да го вдишате, погълнете или изпиете.

  1. Електромагнитен импулс

Електромагнитното поле ще повреди сериозно или напълно ще унищожи повечето електронни устройства, които не са специално защитени срещу него. То ще повлияе непредсказуемо и на радиокомуникациите. Електромагнетизмътне е смъртоносен за хората, но загубата на машини и комуникации може да бъде пагубен. Да не говорим за разбиването на самолети, поразени от електромагнитния импулс.

Никой не може да ви обвини, ако смятате, че да оцелеете в един от тези кошмарни сценарии е наистина невероятен късмет. За щастие, не е така!

Както беше споменато, ако не се измъкнете от пътя на ударната вълна (в идеалния случай под земята) или в специално изградени убежища, ще бъдете унищожени, когато атомната бомба избухне.

Но ако имате време да реагирате или разполагате с информация за заплахата, можете да стигнете до подходящо убежище и да оцелеете след унищожителния ядрен взрив и мощната ударната вълна. Но ако искате да имате най-голям шанс, са необходими подходящи ресурси, материали и инструменти.

Основният проблем на радиацията е, че първоначално ефектът ѝ е невидим. А проблемите обикновено се проявяват години или десетилетия по-късно. Това е невидим убиец, срещу който има само една превенция и защита – дозиметри, гайеро-мюлерови броячи и други подобни устройства за откриване и измерване на радиация.

Как да се подготвим за ядрен взрив?

Подготовката тук се състои от две фази. Материални доставки, от една страна, и изграждане на подслон, от друга. Но подготовката на материалите може да съдържа няколко изненади. Списъкът е представен по-долу:

Вода

Стандартните ръководства и съвети за оцеляване важат и тук – необходими са около 4 литра вода на човек на ден. Очаквайте да останете затворен поне три дни, ако искате да имате някакъв шанс.

Храна

Тя трябва да е стабилна и възможно най-калорична. Нещата, които не се нуждаят от готвене, са идеални.

Защитно оборудване

Тук ключови са ръкавиците и респираторите. Специалните противорадиационни костюми и маски изискват обучение и не гарантират защита при падането на радиационния облак. Всъщност най-голямото ви безпокойство скоро след експлозията ще бъде поглъщането или вдишването на радиоактивен прах.

Радио

То трябва да се захранва с батерии или с динамо. Използвайте го, разбира се, за да разберете в какво състояние се намира правителството и какво се случва другаде. Изчакайте инструкциите на експертите. Очаквайте обаче смущения и загуба на сигнал скоро след това.

Лекарства

Травматологични комплекти и комплекти за първа помощ, както обикновено при всички други бедствия, но тук с две специалности: добавете повече неща за изгаряния и йодни таблетки.

Ако ги имате и ги приемате, те ще блокират усвояването на радиоактивния йод в щитовидната жлеза. Тъй като осветлението и електричеството вероятно няма да работят, за някои неща може да ви е необходима кутия с лед вместо хладилник, за да запазите запасите студени възможно най-дълго.

Дрехи

Препоръчително е да имате поне един пълен комплект дрехи за преобличане. Освен това поставете заразените вещи на друго място,  възможно най-далеч от вас.

Осветление

Добър избор са челниците + много батерии. Светлините ще угаснат и няма да ги има дни или седмици. Може би никога повече…

Санинатрия

Когато имате възможност да сте у дома или на друго познато място, дръжте там големи кофи с капаци и торби. Освен това са необходими тоалетна хартия, бебешки кърпички, пудра за тяло, предмети за ежедневна хигиена… Излизането навън веднага след масивния ядрен взрив няма да е добра идея. Колкото по-дълго можете да издържите, толкова по-добре. Някои казват няколко дни, други – месец. Добре е да имате дозиметър за всеки или интензиметър и от време на време да измервате нивата на радиация навън. Но там трябва да излезе само човек с противорадиационен костюм и маска, и то възможно най-дълго след експлозията! Завържете уреда към прът.

Съхранявайте всичко горепосочено като вид евакуационен багаж, който можете да вземете и да тръгнете. Ако има достатъчно време за предупреждение, може да имате време да вземете допълнителни вещи в колата и т.н. Все пак не се претоварвайте. Ако сте принудени да останете на мястото на унищожителния ядрен взрив, това със сигурност може да е всичко, с което разполагате, но бързото придвижване ще е от ключово значение.

Все повече държави разполагат с ядрени оръжия и все повече държави осъзнават, че може и да се притесняват на масата за преговори, но никой никога не трябва да ги използва. От една страна, щеше да има незабавна ответна реакция от всички страни, а от друга, от територията, която щеше да атакува, нямаше да е останало много и тя щеше да е необитаема дори за собствените хора. Луди диктатори, които няма какво да губят, но това е друга история…

Къде да се скрием при ядрен взрив?

Останалата част от подготвителната ви работа ще бъде да идентифицирате и изберете едно от местата за неофициални (стар ръждясал силоз някъде в полето), официални и частни радиационни убежища (около работата, в града, …). Ако нямате къща с мазе, това вероятно е по-добрият избор.

Но когато разполагате с време и средства, определено е най-добре да имате свой собствен специално изграден подслон – убежище. Обръщайте внимание на всичко интересно по пътя, а както знаем при радиацията – колкото по-здрави са стените, толкова по-добра е защитата.

Да си у дома е по-добре, отколкото да си навън. Да си в мазе е по-добре, отколкото да си на нивото на улицата, а да си в бункер дори по-ниско е буквално най-добре. Изберете заграждение, което е изработено най-малко от бетон. Дървото почти не предпазва. Всичко, което е възможно най-плътно. Да сте навън в колата е най-лошото нещо, което можете да направите при ядрен взрив.

Местоположението ви вероятно ще има голямо значение за това. Обикновено чуждите сили насочват ракетите си към най-големите градове и места, където ще нанесат най-големи щети. Също така, големи военни обекти и инфраструктура – язовири, електроцентрали, … Ако живеете близо до нещо подобно, определено ситуацията е по-неприятна. Местата с повишен риск очевидно изискват по-внимателна подготовка.

И отново, експлозия на близко разстояние е сигурна смърт. Колкото по-мощно е оръжието, толкова по-голяма е зоната на пълното му унищожение и зоната, засегната от силното излъчване. Може би затова си заслужава да помислите за преместване в някое село?

Времето за реакция при ядрен взрив?

Може да разполагате с няколко минути, а може и с половин час или повече. Когато имате план и знаете какво правите, няколко минути са наистина достатъчни, за да се спасите. Влезте в най-близката и най-голяма постройка (която сте определили като добра „цел за укриване“) и се насочете към подземието. И ако не под земята, то поне ниско. Не забравяйте и комплекта си за оцеляване.

Стойте далеч от прозорците.

И ако можете, останете под земята колкото се може повече. Не стойте на открито, за да не станете за радиацията ненужно голяма мишена. Опитайте се да защитите главата си по някакъв начин. Независимо дали сте на закрито, или на открито, никога не гледайте към облаците! И не гледайте към зоната на очаквания ядрен взрив, защото ще изпепелите ретината си.

Ако установите, че все още имате всички органи и крайници след взрива, намерете най-близкото разумно място, където да се скриете от радиацията (в идеалния случай на поне 10 метра под земята). Въздействията вече са на път и ще бъдат смъртоносни след няколко дни/седмици.

Вторични ефекти от ядрен взрив

Ако приемем, че сте добре, останете в противорадиационното убежище, тъй като през следващите няколко седмици ще има голям проблем с радиоактивното замърсяване. Всъщност, ако останете вътре, ще се предпазите от най-лошото (уплътнете всички прозорци и врати!). Добрата новина е, че след известно време падането на радиоактивния прах губи силата си, но лошата е, че трябва да се пазите от него. И това е поне за дни, а най-добре за седмици до месец. Това означава, че ще бъдете притиснати някъде и няма да можете да се движите много.

След това, ако сте били изложени на въздействието на валежите и облака, незабавно (или възможно най-скоро) свалете и изхвърлете дрехите си и го направете на херметично място, за да не замърсите други вещи и хора с вихрещия се прах. Направете това възможно най-бързо, тъй като всяка секунда, в която сте в контакт с радиоактивните отпадъци, може да ви изпече..

Ако е възможно, вземете душ и почистете главата си (със сапун или шампоан, а не с гел, който абсорбира праха и го задържа).

След това е време да запечатате мястото си възможно най-добре срещу прах. Това изисква едновременно бърза и внимателна работа. Обикновено прахът е изключително фин.

Всичко, което е изложено на въздействието на валежите, го смятайте за смъртоносно. Не го консумирайте и не го вземайте в ръце си. Най-вероятно върху него има радиоактивен прах, но той може да бъде почистен с мокра струя вода.

Опитайте се да си пуснете някое обществено или държавно радио и да слушате новините. Ако не уловите нищо, молете се да е повредено радио и да е от електромагнитната вълна. Вслушвайте се в заповедите и напътствията за евакуация.

Помощ за другите при ядрен взрив

Решението дали да помогнете на човек извън вашия приют е трудно. Можем да предположим, че те са получили голяма доза радиация и отпадните вещества ще се разпространят навсякъде. Освен това вероятно ще облъчи повече от вас.

Възможно е самият той да е облъчен и поради това да представлява опасност за хората вътре в укритието. Но ако решите да го направите, преминете през всички известни процедури за обеззаразяване. Не забравяйте да обмислите всичко това внимателно, преди да предприемете необмислена стъпка.

Няколко думи в заключение

Макар че ядрените оръжия са невъобразимо опустошителни, атаката им може да се преживее, стига да не сте в епицентъра и да разполагате с радиационно убежище и оборудване.

Инвестирането на време сега в избора на добро място за подслон и набавянето на оборудване + вода и храна със сигурност ще бъде добре инвестирано време и средства в случай, че немислимото стане факт.

Инструменти Fiskars