Пиене на вода срещу дехидратация

Дехидратация – причини и признаци

Какво е

Дехидратация – 75% от хората трябва да пият повече вода

Според някои съвременни проучвания и изследвания е ясно, че днес 75% от хората в съвременното западно общество все още са силно и хронично дехидратирани. Липсата на хидратация очевидно е виновник номер едно за появата на умора през деня у съвременния човек. Днес хроничната дехидратация е проблем, който повечето от тези хора не осъзнават. А някои дори могат да объркат спазмите от липса на вода с тези от липса на глад. Възрастните хора усещат жаждата още по-силно. Възрастният човек се състои от 60 процента вода. Делът на водата в тялото на бебетата и новородените е още по-голям. Когато има дисбаланс между приема и отделянето на течности, може да настъпи дехидратация – обезводняване. Често в организма липсва не само вода, но и важни вещества. В тежки случаи дехидратацията е животозастрашаващо.

Когато пиете, ограничете се до неподсладени напитки и за предпочитане минерална вода с по-ниско съдържание на натрий. Проблемът с бирата е, че тя все още има рН 4,0-4,9, което може да причини проблеми на някои хора, когато я пият дълго време. Газираните напитки са още по-лоши и често имат рН 3,8, което е като оцет. Затова ще се чувствате много по-добре, ако пиете напитки с неутрално рН от около 7 (най-близко до него са минералните води и зеленият чай).Водата е по ценна от златото

Достатъчно е да загубите 2% от телесното си тегло само под формата на вода и изведнъж вниманието ви ще намалее с 25%, а физическата ви издръжливост ще се влоши значително. И тъй като водата е много тежка (1 кг на литър), не е трудно за тялото ви да загуби 2 % вода и да се чувства хронично зле.

Така например за човек с тегло 75 кг това са само 1,4-1,5 литра вода! Затова нека разгледаме списък с начини, по които тялото ви може да загуби вода.

Как човек се дехидратира?

Човек, който не прави нищо и си почива, вероятно ще загуби над 2,2 литра вода на ден. Когато към това се прибавят натоварването, високата температура и други фактори, това число се увеличава наистина драматично.

Всеки 1000 мл, които изпотявате, повишават сърдечната честота с около 8-9 удара в минута, което води до по-голямо натоварване на организма. Това е един от най-явните признаци, че сте изпаднали в състояние на дехидратация

Дехидратация може да бъде причинена от:

Просто пиете по-малко, отколкото тялото ви се нуждае.

Физическа активност и изпотяване.

Болест/заболяване.

Горещо време и излагане на слънце.

Прекалено висока или ниска влажност.

Дишане през устата, а не през носа.

Разтройство.

Повръщане.

Силен вятър.

Ниски температури (дори през зимата).

Диети с високо съдържание на натрий, протеини и мазнини.

Кафето и алкохола влияят диуретично и са причина за дехидратацияВода пръски

Чести признаци на дехидратация

Главоболие.

Раздразнителност.

Гадене и замайване.

Повръщане и загуба на апетит.

Суха уста и напукани устни.

Леко объркване и дезориентация.

Умора и летаргия предизвикана от дехидратация

Намалено производство на урина и тъмна урина.

Мускулна слабост.

Как да познаем дали сме дехидратирани

Лесен начин да разберете дали сте достатъчно хидратирани (и особено ако сте убедени, че не сте хронично без вода!) е цветът на урината ви. В идеалния случай тя трябва да бъде прозрачна и с много леко оцветяване:

Няма цвят – пиете твърде много вода, намалете малко.

Блед сламен цвят – вие сте нормален, здрав и идеално хидратиран.

Прозрачно / ясно жълто – вие сте нормален.

Тъмножълто – все още е нормално, но пийте бързо!

Мед до кехлибар – вие сте в състояние на дехидратация, тялото ви изпитва недостиг на вода, набавете си я сега.

Тъмно сиропиран до кафяв цвят – вие сте изключително дехидратирани или имате чернодробно заболяване. Пийте и се обърнете към най-близкия лекар, ако това е трайно състояние.

Не забравяйте електролитите, когато пиете

Ако знаете, че сте дехидратирани и искате да се измъкнете от тази каша възможно най-бързо, не е зле да подкрепите това, като пиете нещо, което ще ви даде електролити – на първо място минерална вода без вкус и захар, спортни напитки, …

Не чакайте, докато ожаднеете

Лесно е да забравим за недостатъчната хидратация и да пренебрегнем оптималното време за пиене по време на дадена дейност. По-възрастните хора са особено податливи на това.

Питеен режим срещу хидратация

Не е препоръчително да чакате признак, че сте жадни, тъй като вече е твърде късно. Това е така, защото дотогава вече сте дехидратирани и то с повече от един литър! А това означава, че преценката ви се влошава и се появяват първите ефекти на жаждата.

Често срещан проблем е, че когато подобен човек почувства жажда, той изпива няколко глътки. Така че все още сте в хроничен дефицит и това е постоянното ви състояние! Тогава не можете да се изненадате, че получавате главоболие, замайване, суха кожа и т.н.

С ръка на сърцето, наистина ли пиете 1 литър вода, когато почувствате жажда?

Не забравяйте, че човешкият мозък е съставен от 75% вода, а тялото ви е съставено от 83% вода. Да, ние всъщност сме водни животни, така че не позволявайте на хроничната дехидратация да влоши преценката ви или тялото ви.

Създайте си навик да пиете през деня. Водата е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание на работното място, у дома и сред природата. Тя е от съществено значение за оцеляването ви, но защо да лишавате тялото си от 100% ефективност ненужно и мазохистично? Това може да е от значение в неочаквани ситуации – например когато трябва да избегнете човек на пешеходна пътека.

Пийте достатъчно вода, знайте начините за пречистване, готвене и съхранение. И най-вече, не я губете. Има места на Земята, където тя е буквално свещена…