Идва ли края на стареенето?

Наближава ли краят на стареенето?

Любопитно

Наближава ли краят на стареенето?

Темата за дълголетието и потенциалното безсмъртие е не само много актуална, но и доста противоречива. Какво е състоянието на научните изследвания в момента? Перспективата за медицински терапии, които да върнат биологичния часовник на процеса на стареенето, се приближи малко повече. Това стана след като учени безопасно подмладиха тъкани на мишки на средна възраст. Американски учени лекуват здрави животни с генна терапия. Тази терапия възстановява по-стари клетки и прави животните по-млади според биологичните маркери, използвани за измерване на ефектите от стареенето.

Преди мнозина да започнат да се радват, изследователите казват, че повторението на метода при хора далеч не е лесн. Но със сигурност откритието може да предизвика нов интерес към радикални терапии, насочени към забавяне или обръщане на процеса на стареенето.  Освен това като средство за справяне с болести, свързани с възрастта, като рак, изтъняване на костите и болестта на Алцхаймер.

Стареене и подмладяванеИзследователите се основават на работата на японския нобелов лауреат професор Шиня Яманака. Той показва, че смес от четири молекули – известни като фактори на Яманака – може да превърне възрастни клетки в млади стволови клетки. Тези клетки са способни да образуват почти всяка тъкан в тялото.

Факторите на Яманака

Американският екип, ръководен от Хайнрих Джаспър и професор Хуан Карлос Изписуа Белмонте от института „Салк“ в Калифорния и института „Алтос“ в Сан Диего, установява, че мишките, на които в продължение на няколко месеца се дават „фактори на Яманака“. Те приличат на по-млади животни в много отношения, като особено кожата и бъбреците им показват признаци на подмладяване.

Експериментите показват, че подмладяването е по-ефективно, когато терапията се прилага за дълъг период от време – 7 до 10 месеца. Също така когато животните са на възраст 12-15 месеца. Това съответства на възраст 35-50 години при хората.

Все пак учените са много предпазливи по отношение на използването на факторите на Яманака при хора. Тъй като предишни разработки показват, че напълно препрограмираните клетки могат да се превърнат в струпвания на ракова тъкан, наречени тератоми. Последното проучване обаче показва, че частичното препрограмиране може да бъде в състояние да подмлади тъканите без такива рискове, но остават и други пречки.

Много учени смятат, че вместо да се използват факторите на Яманака за подмладяване на стари хора, ще са необходими нови лекарства за безопасно и ефективно частично препрограмиране на клетките.

„Теоретично би било възможно биологично обръщане на стареенето или намаляване на възрастта. Въпреки това сме в много ранен етап, в който трябва да разберем много по-добре законите, които стоят зад всичко това“, каза Хайнрих Яспер.