Кое е най-голямото животно на земята?

Category: Колко е

Кое е най-голямото животно на земята? Синият кит е най-голямото животно на земята

Синият кит (Balaenoptera musculus) е морски бозайник. С дължина от 30 метра и тегло до 150 тона или повече, това е най-голямото познато животно в историята. Езикът на синия кит тежи около 2,7 тона, а сърцето му тежи около 600 кг и е най-голямото познато животно. Сърцето на синия кит е сравнимо не само с размера на автомобил Mini Cooper, но и с теглото си.

Китовете, както и делфините и косатките, са бозайници, а синият кит е най-голямото живо същество, познато на човека. Обикновено тези гиганти тежат 100-120 тона, но най-големият уловен досега кит е тежал около 150 тона, приблизително колкото 40 слона от африканската савана – най-голямото сухоземно животно. Гигантският кит е дълъг 33 м. Синият кит има огромно сърце с тегло около 0,5 тона, а белите му дробове могат да поберат до 14 кубични метра въздух. Диаметърът на гръбната аорта на синия кит може да надхвърля 30 cm. Но гигантът се храни с дребен планктон в районите, където се струпва. Един възрастен кит се нуждае от хиляди килокалории на ден, като за целта му е необходим стомах, който побира 1,5-2 тона.

Видове сини китове

Съществуват три подвида на синия кит – северен, южен и джудже, които се различават леко по размер и телосложение. Понякога се идентифицира и четвърти подвид – индийски син кит. Първите два подвида се ориентират към студените полярни води, докато третият подвид се среща предимно в тропическите морета. Начинът на живот на всички подвидове е почти идентичен. Китовете живеят предимно сами, но рядко на малки групи, а дори и в групи плуват разпръснато. Историческият ареал на синия кит е обхващал целия световен океан, но сега е силно фрагментиран. В сравнение с много други китоподобни животът на синия кит е слабо проучен.

Продължителността на живота на синия кит не е напълно ясна, но при всички случаи тя е висока – от 80 до 90 години според различни източници. Като най-старият известен кит е на 110 години. Някои учени смятат, че тези данни трябва да бъдат проверени, но във всеки случай в добре проучените стада сини китове продължителността на живота на китовете е поне 40 години. Дълголетието на сините китове се подчертава например от факта, че при изчисляването на динамиката на популацията на сините китове едно поколение се приема за 31 години.

Tags: Balaenoptera musculus, Кое е най-голямото животно на земята?, най-голямото животно, син кит