Червена хвойна

Червена хвойна – Juniperus oxycedrus L.

Какво е

Храст червена хвойна – Juniperus oxycedrus L.

Червена хвойна – храст, рядко малко дръвче, високо до 14 м, с разперена корона. Иглите дълги до 2,5 см, широки до 2 мм, силно бодливи, отгоре жлебовидни, с две белезникави тесни ивици от двете страни на средната жилка, отдолу лъскаво зелени, с изпъкнал среден ръб. „Плодчетата“ почти приседнали, кълбести или слабо сплескани, в диаметър 6–10 мм, червено-кафяви, лъскави, обикновено без налеп.

Доста разпространен вид в южните, по-топли части на страната. Среща се поединично или образува храсталаци главно по сухите и припечни предпланински склонове на Източни и Средни Родопи, по южните склонове на Стара планина, в Струмската долина, по Черноморското крайбрежие и др. докъм 1000 м н. в. „Плодчетата“ на червената хвойна се използуват в народната медицина.

Червена хвойна - Juniperus oxycedrus
Червена хвойна – Juniperus oxycedrus

СЕМЕЙСТВО КИПАРИСОВИ – CUPRESSACEAE

Червената хвойна е малко многогодишен иглолистен храст, който издържа на екстремни температури до – 28 °C. Принадлежи към семейството на кипарисите. Достига височина 1-8 м и дава плодове с размер до 1 см. Червената му дървесина се използва за декорация на мебели. Светложълтото етерично масло се извлича чрез парна дестилация от игличките на дървото. Използва се в козметиката и медицината. Той е противовъзпалителен, диуретичен и противопаразитен. Той облекчава болките в опорно-двигателния апарат, подобрява работата на лимфната система, облекчава нервното напрежение и действа като фитоестроген. Съдържа делта-кадинен, зонарен, кадинен-1,4-диен, бета-кариофилен, 1-епи-кубенол.

Приложение на растението червена хвойна

В козметиката етеричното масло от хвойна се добавя в сапуни и парфюми, както и в козметиката за коса. Червена хвойна подпомага доброто кръвообращение на кожата, подобрява обновяването на кожните клетки, помага за премахване на възпалителните отлагания и облекчава проявите на кожни инфекции. Ускорява заздравяването и излекуването на наранената кожа. В грижата за косата се добавя към препарати против пърхот и падане на косата.  придава на косата естествен блясък, подхранва я и намалява омазняването на скалпа.

Етеричното масло от червена хвойна не е подходящо за бременни и кърмещи жени, както и за малки деца под седемгодишна възраст. При продължителна употреба се увеличава рискът от алергична реакция, затова трябва да се използва на кратки интервали от не повече от две седмици. Не трябва да се използва в дифузер или ароматерапевтичен апарат за вдишване. Винаги трябва да се разрежда в растително масло и не трябва да се приема вътрешно. Лица с възможни алергични реакции трябва да направят тест за кожна поносимост преди употреба на продукти от червена хвойна.