Обикновена хвойна - Juniperus communi

Обикновена хвойна – Juniperus communi

Какво е

Храст обикновена хвойна – Juniperus communis L.

Обикновена хвойна – храст, много рядко ниско дръвче, с червеникавокафяви леторасли и сиво-кафява кора. Листата игловидни, в пререз триъгълни, с жлебовидна горна страна и белезникава средна линия, дълги до 2,0 см, широки до 1,0–1,5 мм, разположени по 3 в последователни прешлени, на върха заострени. Месестите „плодчета“ почти приседнали, синкавочерни, в диаметър 6–9 мм.

Единично или групово по сухите и каменливи склонове, скали, храсталаци и като подлес в широколистни и иглолистни насаждения докъм 1500–1700 м н.в. Не се среща в равнините.

В съвременната медицина се използуват месестите „плодчета“ (Fruсtus Juniperi), които се берат през есента (септември – ноември). Има широко приложение и в народната медицина.

СЕМЕЙСТВО КИПАРИСОВИ – CUPRESSACEAE

Обикновена хвойна - Juniperus communi
Обикновена хвойна – Juniperus communi

История

Обикновена хвойна, Juniperus communis, от келтски junepus – горчив, стипчив, остър. Хвойната е била известна още в древността. Хипократ го използва за ускоряване на заздравяването на рани, а вътрешно – за ускоряване на раждането. Хилдегард от Бинген използва хвойна като диуретик при треска и белодробни заболявания. През Средновековието и до XVI век тя е смятана за панацея. Първите сведения за лечение с хвойна датират от древността. Предполагаше се, че хвойната, засадена пред входната врата на къщата, надеждно отблъсква вещиците. През Средновековието арабите са използвали хвойна за приготвяне на легендарни компреси, които все още са запазени в старите арабски аптеки. Казва се, че хвойната е в съвпадение с планетата Марс. Има дълга история на употреба в природната медицина в Европа и Китай. Димът от хвойна се е използвал като предпазно средство срещу черна чума и проказа. Дори по време на Втората световна война френските медицински сестри палят хвойна в болничните стаи. Американските индианци са използвали хвойна при трудни раждания. Въпреки това почти няма публикувани клинични проучвания.

Разпространение

Известни са около 60 вида хвойна. Хвойната произхожда от Евразия. Те растат предимно в северното полукълбо (в южното полукълбо – само в планините на Източна Африка). Те се срещат по скалисти склонове, пасища, тресавища или в покрайнините на дъбови и брезови гори. Обича слънчеви, редуващи се сухи и влажни местообитания, които не са много хранителни.  У нас е била широко разпространена от низините до планинските райони. В днешно време хвойната се среща по-рядко.

Описание на обикновената хвойна

Вечнозелен, бавнорастящ, двусемеделен храст или дърво, растящ по по-високи, сухи, скалисти склонове. Расте на височина до 12 м (храсти до 4 м). 6-13-милиметровите плодове, които се използват в билкарството, узряват на всеки две години само на женски храсти. Плодовете съдържат 2 – 3 семена. Ако обаче годината е „лоша“, хвойната няма да даде плод в продължение на няколко поредни години. Игличките растат на тройни хвощове, дълги са 10-15 мм, имат белезникава бразда на върха и са бодливи в края. Цъфти с жълти цветове през април-май. И мъжките, и женските шишарки растат в пазвите на листата. Кафявата кора обикновено се обелва на тънки ивици.

Използвани части

Използваната част е Fructus juniperi – лъжлив плод, събиран в края на октомври (обикновено последната билка, която билкарят събира през сезона). Красиво оцветените синьо-черни плодове се събират и обикновено са напълно узрели през есента на втората година. Когато са изсушени, плодовете трябва да са лъскави, пълни и ненабръчкани. Младите стръкове хвойна могат да се използват за компреси и бани за облекчаване на ревматични болки. В началото на зимата също е възможно да се събере дървесина, от която се дестилира етеричното масло, но ефектът му е по-слаб. Алтернативно, смолата също е полезна. Събирането на хвойна е забранено.

Активни вещества

Билката съдържа 0,2-3,4 % етерично масло (обикновено 1-2 %). Етеричното масло е съставено главно от монотерпените пинен (алфапинен), терпинеол, камфен, лимонен, хумулон, хвойнов камфор, борнеол, гераниол, кадинен, сабинен и др. Освен това съдържа около 33% захари (глюкоза и фруктоза). Около 10% смола, катехинови танини, флавоноиди, хунипери, витамин С, органични киселини и др.

Класификация

Антисептично (противоинфекциозно), дезинфекциращо (потиска размножаването на бактериите), диуретично (отводняващо действие), антиревматично (при ревматични болки), стимулиращо лимфната система и др.

Използване на хвойна

– Болки в ставите, причинени от артрит, ревматизъм и подагра
– Болка в гръбначния стълб
– Стимулиране на лимфната система
– Тежест в  краката
– Мускулна умора след тренировка (мускулни крампи)
– За повишено отделяне на урина
– Ускорява заздравяването на рани
– Почиства, детоксикира и заздравява кожата (за проблемна кожа)

Обикновена хвойна - Juniperus communi
Обикновена хвойна – Juniperus communi

Условия за максимален ефект

– Препаратите, съдържащи етерично масло от хвойна, могат да се използват за разтривки, масажи или компреси.
– За да се намалят дразнещите свойства на хвойната, но и за да се удължи ефектът, се препоръчва комбинация с мечо грозде, коя и др.
– В периоди на грипни епидемии се препоръчва етеричното масло да се използва в ароматерапевтични лампи, дифузери или да се поставят няколко капки във водата за миене на пода.
– Ароматът на хвойна се препоръчва за хора, които са физически и психически изтощени. Ако не ви допада ароматът на хвойна, е възможно да комбинирате етеричното масло с грейпфрут.

Интересни факти за обикновената хвойна:

– От плодовете се произвеждат спиртни напитки с неповторим вкус – джин. Рецептата за джин е запазена от XVII в. (от известния холандски лекар Франсиско Силвиус, който се опитва да приготви диуретична тинктура). Думата джин идва от холандското наименование на хвойната – geniver. С един килограм плодове от хвойна се ароматизират 400 литра джин.
– Дъвченето на плодове от хвойна се е използвало по време на чумни епидемии. Топчетата имат много силно дезинфекциращо действие. Димът от хвойнови клонки се е използвал за дезинфекция на домовете.
– В по-старата литература се препоръчва дъвченето на плода за обща детоксикация на организма.
– Хвойната е почитана в християнските страни, защото този храст е скрил Мария и бебето Исус, когато те са бягали в Египет от войниците на цар Ирод.
– Плодовете на хвойната се използват като подправка за дивеч и за пушене на месо (подобряват храносмилането и потискат подуването на корема).
– Най-високата документирана хвойна е висока 18,5 метра. Намира се в Швеция, близо до езерото Глипен.
– Експерименти, проведени върху мишки, показват, че хвойната значително намалява нивата на кръвната захар както при здрави хора, така и при животни с диабет. Резултатът трябва да се провери при хора.
– Ароматната дървесина на хвойната е много издръжлива. Използва се за производство на тръби.

Рецепти с хвойна

– Вана за укрепване на тялото и облекчаване на ревматични болки се приготвя от 4 чаши плодове и малки стръкове, които се варят в 2 литра вода в продължение на 15 минути. Препоръчително е да вземате тази вана 2 пъти седмично за 15 – 20 минути.
– Инфузията за вътрешна употреба се приготвя от една чаена лъжичка плодове в чаша вряла вода. Вливайте в продължение на 10 – 20 минути и прилагайте 2 пъти дневно в продължение на максимум 6 седмици.
– Виното от хвойна се приготвя от 30 г плодове и 15 нарязани клончета. Залейте тази смес с 1 литър бяло вино и загрейте до кипване. След 4 дни се прецежда и се добавят 30 г захар. Пийте по една лъжица на ден.
– Чаят от хвойна се приготвя от 2 – 3 счукани плода хвойна, които се заливат с 1 чаша вряла вода. Прецедете след пет минути и пийте по 1 – 3 чаши на ден.

Всичко това обаче обсъдете с вашия личен лекар.